300 млн. лв. за по-чисто море

Четири пречиствателни станции по морето за близо 300 млн. лева трябва да бъдат завършени до края на годината, съобщиха от Министерството на околната среда и водите пред „Труд”.

„С реализацията на новите пречиствателни станции, финансирани със средства по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, крайбрежните води ще бъдат по-чисти”, коментира екоминистърката Ивелина Василева.

Три от проектите са за модернизация на съществуващи пречиствателни съоръжения, а един е за ново.

Изграждането на пречиствателната станция в Созопол трябва да приключи в края на септември. Очаква се с нея да се реши тежкият екологичен проблем със замърсяването на Созополския залив. До момента отпадните води на Созопол, Черноморец и Равадиново се изливат директно в морето. Стойността на проекта е 72,7 млн. лева.

До края на април трябва да приключи модернизацията на съществуващата пречиствателна станция и 40-годишната ВиК мрежа на Поморие. Чрез дълбоководно заустване отпадните води на града ще се изливат на 2 км навътре в морето, след като бъдат пречистени. Проектът е на стойност 93,1 млн. лева.

В началото на август трябва да приключи и реконструкцията на пречиствателна станция край Равда за близо 93 млн. лева. Тя ще обслужва Слънчев бряг, Несебър, Св. Влас, Кошарица, Равда, Каблешково, Ахелой и Тънково. Според фирмата изпълнител новата станция има капацитет да пречиства отпадните води на 220 хил. души дневно.

До края на октомври трябва да завърши вторият етап от модернизацията на пречиствателната станция във Варна. На този етап се предвижда пречистване на отпадните води чрез изграждането на съоръжения за отстраняване на фосфор. Стойността на проекта е 38,6 млн. лева.

При първия етап беше изградена помпена станция „Акациите”, с което се сложи край на преливането на непречистени отпадни води в морето.

Въпреки че според официалния график част от обектите трябва да са готови чак наесен, строителите са дали уверение, че ще приключат строително-монтажните работи преди разгара на летния сезон, посочиха от ековедомството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес