Термобарични снаряди са се взривили в склада на завода в Иганово

Термобарични снаряди са се взривили в склада на завода в Иганово, предаде БГНЕС.

Всички експерти твърдят, че понеже термобаричните снаряди, които са се взривили, не са цяло изделие, това предполага и малка сила на взрива. От тази гледна точка и взривът не е толкова силен. Това заяви зам.-министърът на икономиката Любен Петров.

Вятърът е много силен в района и затова не може да се пусне дрон да облети мястото. Взривът не е толкова силен, колкото предишния, повтори Петров. Помещението, където са били боеприпасите е било запечатано. Намерението на ръководството на завода е било днес да започне да работи отново.

Директорът на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев отказа да коментира инцидента в Иганово. Той каза, че не е имало хора по време на взрива. "Има следствие, нека да си извършват следствените действия", добави Стоенчев. Каза и че на много мисли го навежда това, че двата инцидента се случват в рамките на месец.

По-рано на мястото на инцидента пристигна и главният секретар на МВР Георги Костов, който заяви, че се работи по всички хипотези във връзка с взривовете в Иганово. На въпрос на БГНЕС това включва ли версията саботаж, Костов отговори, че не се изключва нищо. Няма опасност за населението и няма данни за замърсяване на въздуха.

В 10.30 ч. се чу нов взрив от складовете в района на село Иганово. Над завода се виждаха и пушеци, като възможната причина за тях бе бавното потушаване на пожара заради ураганния вятър, който духа в района. Отделно от вятъра, явно и взривовете още не са приключили.

От МВР уточниха, че в района на цех 835 на завода са възникнали няколко вторични пожара, които своевременно са погасени от екипи на ГДПБЗН. Сигурността в района е обезпечена от полицейски патрули. Остават затворени за движение участъците от подбалканския път и железопътната линия. Няма опасност за населението и не се налага евакуация. Критичната ситуация е под контрол. На място са сапьорни части от СОБТ и Българската армия. Окръжна прокуратура-Пловдив е образувала досъдебно производство във връзка с инцидента.

Хората от селото разказват, че взривовете са започнали около 7 ч. сутринта, но към 8 ч. е бил най-силният, който е пръснал осколки от сандъците почти в цялото село. Хората си го обясняват с това, че вятърът ги е разнесъл из селото. Още от първия взрив жителите на Иганово са разбрали, че се случва нещо, защото въпреки че в района се взривява постоянно, тъй като има учебен военен полигон, те твърдят, че могат да направят ясна разлика между взривовете от полигона и взривове, различни от това. Достъпът до селото е невъзможен. Автомобилите се отклоняват по обходни маршрути. Към мястото на инцидента се отправиха и няколко бронирани военни автомобила.

Около 7.11 часа тази сутрин в ГДПЗН е получен сигнал от охранител на производствен цех на площадка в Иганово. Министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи сутринта, че е запалена продукция, изнесена след първите взривове. По думите на Лукарски, инцидентът се е случил точно в деня, в който заводът е трябвало да започне работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини