Кралев: Не бих прибързвал с присъда над щангистите ни, очаквам интересно развитие на казуса

„При всички случаи очаквам интересно развитие на казуса с щангистите. Всеки момент очакваме анализите от допинг лабораторията в Кьолн, които ще покажат дали хранителната добавка е манипулирана умишлено, или замърсяването е станало по друга причина. Категорично обаче не бих прибързвал с каквато и да е присъда върху състезателите от националния отбор по вдигане на щанги“. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България“ министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той разказа, че човекът, който е правил доставките на хранителната добавка на федерацията по щанги, е собственик на бранда на търговската марка, той е и търговец, но е превъзложил на трето лице самото производство, а четвърти лица вкарват доставките. „Като проследим цялата верига до края, ще видим къде е проблемът“, категоричен бе Кралев.

Спортният министър подчерта, че българският национален отбор по вдигане на тежести не прави изключение и е част от световен проблем, при който в редица хранителни добавки, които се използват от спортисти, има нерегламентирани вещества, стимуланти и нечисто производство. Той цитира статистика на антидопинговата организация на Великобритания, която сочи, че над 40 % от хванатите спортисти със забранени вещества в организма са вследствие употребата на замърсени хранителни добавки.

„Ясно си даваме сметка, че има съвестни производители на хранителни добавки, чиито продукти се продават в аптеките, проверяват се и се тестват в лабораторни условия, но има и други, които също са на пазара“, посочи министърът. Той обяви, че до две седмици Националната стратегия за борба с допинга в спорта ще бъде внесена за одобрение в Министерски съвет.

„Очакваме фитнес центровете и Асоциацията на производителите на хранителни добавки да внесат своите предложения. Акцент в стратегията за борба срещу допинга в спорта е въвеждането на национален регистър на фитнес залите и образователен ценз за фитнес инструкторите“, подчерта министър Кралев. Той разкри още, че над 100 000 души практикуват у нас фитнес, като по данни на асоциация „Фитнес без допинг“ България е на първо място по употребата на забранени вещества и стимуланти в спорта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт