25 годни затвор за културиста, който закла жена си, той поиска да го осъдят на смърт

При условията на съкратено съдебно следствие, признание на вината и отказ от събиране на доказателства, днес Варненският окръжен съд произнесе доживотна присъда за Емил Скорчев, убил умишлено и по особено мъчителен начин 28-годишната си съпруга Керанка на 21 септември през 2014 година, съобщиха от пресцентъра на съда.

След като редуцира с 1/3 наказанието, съдът присъди 25 години затвор при първоначален строг режим за 33-годишния Емил.

150 000 лева е обезщетението за причинените неимуществени вреди и страдания, които осъденият трябва да заплати на майката на Керанка. Близо 12 000 общо са дължимите държавна такса върху обезщетението, разноските по делото и за хонорар на адвоката на майката.

В хода на съдебното заседание днес за пореден път стана дума за събитията, предшествали деня на убийството.

Животът на Емил и Керанка протичал в пълна изолация през последните години, особено след смъртта на баща му. Живеели в с.Поручик Гешаново, Добричка област при бабата на Емил, която починала в началото на 2014. За да продължат да получават пенсията й, която била единствения им източник на доходи двамата заровили тялото й в мазата и изтеглили 42 413 лв. от сметката на починалата.

Тази ситуация и тоталната изолация от всички и от всичко създавала сериозно напрежение между съпрузите.

На 21 септември двамата си събрали багажа, натоварили го в микробус „Нисан” и пристигнали във Варна. На път за гробищния парк „Тополи”, където трябвало да посетят гроба на бащата на Емил напрежението между тях ескалирало. Керанка заявила, че желае да прекрати този начин на живот и да напусне съпруга си. Скорчев реагирал със самонараняване по ръцете. Жената избягала от автомобила, но Емил я догонил и започнал да я удря. Продължил побоя, но вече ударите били с нож. От полицията установили по-късно, че по тялото на Керанка имало 12 прободно-прорезни рани по шията, гърдите, корема и ръцете. Една от тях - в сънната артерия се оказал смъртоносна за 28 годишната жена.

Хората, които се опитвали да се притекат на помощ били отблъсквани от озверелите кучета на Скрорчев. Той направил опит да се самоубие, но животът му бил спасен.

По-късно Съдебно психиатрична и психологична експертиза установи, че Емил страда от шизоидно личностово заболяване, следствие от редовния прием на анаболи, стероиди и ефедрин. Той е агресивен и предпочита да разрешава възникнали конфликти с насилие.

В съдебната зала подсъдимият плакал през цялото време. Разказал, че в мига, в който разбрал, че Керанка иска да го напусне животът му свършил. Тогава решил да убие нея и себе си след това, за да бъдат заедно в смъртта си на по-добро място.

„Не искам да живея без нея. Искам най-тежкото, смъртно наказание. Съжалявам. Виновен съм пред Господ и пред нея. Няма живот за мен”, каза в последната си дума Емил и поиска от съда смъртна присъда.

След като произнесе 25 годишната присъда при първоначален строг режим за Емил Скорчев, ВОС определи 15 дневен срок за обжалване или протест пред Варненския апелативен съд. В нарочно определение съдът потвърди и най-тежката процесуална мярка за принуда „задържане под стража”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право