ВСС прие оставката на Красимир Влахов

СГС даде ход на делото срещу Йоан Матев

Отиде си Георги Марков

Как един посланик застава зад истината Меглена Плугчиева оборва неверни публикации за България в “Нойе Цюрхер цайтунг”

Турски военни самолети са извършили 42 нарушения на гръцкото въздушно пространство

850 000 лева идват в Сливен за подкрепа на деца с увреждания и семействата им

Над 20 % от варненските ученици отиват в западни ВУЗ-ове Англия, Холандия и Дания са най-предпочитани дестинации

Оперираха Делио Роси

Варненци пак искат паметен знак на Пламен Горанов

Ръководителят на Районната прокуратура в Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка

Елена Йончева ще съди Цветан Цветанов за клевета

Радев се срещна с представители на Съюза на офицерите от резерва

Родителите на убития в Борисовата градина Георги поискаха 400 хил. лв. обезщетение

Общинари ще улесняват пенсионери по селата за данъците

Фирма, ремонтирала общински обекти, на съд за укрити данъци

Румен Александров: България разчита на Италия за интерконетора с Гърция

Снимка: ПП АБВ

От самото началото Италия подхожда конструктивно към приемането на България в Шенген и разчитаме на подкрепата на страната. Същото се отнася и за Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия. Това заяви зам.-министърът на външните работи Румен Александров след среща с италианския си колега Бенедето Делла Ведова, съобщи БГНЕС.

По време на разговорите двамата зам.-министри са обсъдили двустранните отношения, икономическото партньорство, енергийните проекти, засиления миграционен натиск в двете страни и членството в ЕС на държавите от Западните Балкани.

Александров отбеляза, че двете страни имат прекрасни двустранни отношения, а Италия е важен търговски партньор на България и заема трето място в стокообмена. По отношение на енергийните проекти България разчита на Италия за включването към интерконетора с Гърция и Южния газов коридор, тъй като в консорциума са включена и италианска фирма.

“Енергийният съюз и създаването на общ пазар са важни и за двете страни. За целта обаче е важно да има интерконектори и ясни правила. От стратегическо значение за енергийния пазар е свързването на България към интерконектора с Гърция и Южния газов коридор, а италианската компания в консорциума ще намери начин за ускоряването на тази инвестиция”, заяви от своя страна италианският зам.-министър на външните работи и международното сътрудничество Бенедето Делла Ведова.

Друга тема важна тема, обсъдена от двете страни, е разширяването на ЕС към Западните Балкани. Италия споделя удовлетворението си от прогреса на Черна гора и значението на продължаването на преговорите със Сърбия. “Споделихме и нашето общо притеснение от положението в страните от бивша Югославия. Надяваме се, че Албания и Косово ще успят да се включат заедно в ЕС в недалечно време. По отношение на македонската криза изпитваме общи притеснения и според мен това не би трябвало да означава отдалечаване от ЕС, а отделяне на по-голямо внимание. Вярвам, че нещата ще тръгнат в правилната посока”, каза още Бенедето Делла Ведова.

Александров допълни, че въпросът с Македония е за добросъседските отношения. “Вероятно Съветът на ЕС ще гласува позиция по този въпрос. Добре е с Македония да работим по проблемите, така че страната да започне предприсъединителни преговори”, подчерта българският зам.-министър на външните работи.

България и Италия поддържат и обща позиция по отношение на емиргационния натиск. Те смятат, че това не е проблем само на двете държави, но и на ЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.