Румен Александров: България разчита на Италия за интерконетора с Гърция

От самото началото Италия подхожда конструктивно към приемането на България в Шенген и разчитаме на подкрепата на страната. Същото се отнася и за Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия. Това заяви зам.-министърът на външните работи Румен Александров след среща с италианския си колега Бенедето Делла Ведова, съобщи БГНЕС.

По време на разговорите двамата зам.-министри са обсъдили двустранните отношения, икономическото партньорство, енергийните проекти, засиления миграционен натиск в двете страни и членството в ЕС на държавите от Западните Балкани.

Александров отбеляза, че двете страни имат прекрасни двустранни отношения, а Италия е важен търговски партньор на България и заема трето място в стокообмена. По отношение на енергийните проекти България разчита на Италия за включването към интерконетора с Гърция и Южния газов коридор, тъй като в консорциума са включена и италианска фирма.

"Енергийният съюз и създаването на общ пазар са важни и за двете страни. За целта обаче е важно да има интерконектори и ясни правила. От стратегическо значение за енергийния пазар е свързването на България към интерконектора с Гърция и Южния газов коридор, а италианската компания в консорциума ще намери начин за ускоряването на тази инвестиция", заяви от своя страна италианският зам.-министър на външните работи и международното сътрудничество Бенедето Делла Ведова.

Друга тема важна тема, обсъдена от двете страни, е разширяването на ЕС към Западните Балкани. Италия споделя удовлетворението си от прогреса на Черна гора и значението на продължаването на преговорите със Сърбия. "Споделихме и нашето общо притеснение от положението в страните от бивша Югославия. Надяваме се, че Албания и Косово ще успят да се включат заедно в ЕС в недалечно време. По отношение на македонската криза изпитваме общи притеснения и според мен това не би трябвало да означава отдалечаване от ЕС, а отделяне на по-голямо внимание. Вярвам, че нещата ще тръгнат в правилната посока", каза още Бенедето Делла Ведова.

Александров допълни, че въпросът с Македония е за добросъседските отношения. "Вероятно Съветът на ЕС ще гласува позиция по този въпрос. Добре е с Македония да работим по проблемите, така че страната да започне предприсъединителни преговори", подчерта българският зам.-министър на външните работи.

България и Италия поддържат и обща позиция по отношение на емиргационния натиск. Те смятат, че това не е проблем само на двете държави, но и на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес