Министър Ненчев за Иганово: Получих доклад, в който се намеква за саботаж

"Силно обезпокоително е това, което се случва в Иганово. Сутринта на 14 април получих доклад, в който се намеква за подобно нещо /саботаж - б.р./" - това заяви военният министър Николай Ненчев в отговор на въпрос дали поредните взривове в Иганово може да са резултат от саботаж

Министърът подчерта, че не желае да прави каквито и да е изводи и заключения, докато прокуратурата не се произнесе.

Николай Ненчев припомни, че предприятието в Иганово не е на Министерството на отбраната. Но въпреки това военни били на място, защото са съпричастни и за да окажат помощ. Изпратени са и два безпилотни самолета за зарузнаване.

Според първоначалната информация, "гръмнал е склад, в който са сахранени тези боеприпаси в склада, гръмнал на 21-ви март" - допълни военният министър. "Има едни средства, които министър-председателят категорично обеща да бъдат преведени на МО с цел утилизация на боеприпасите. От друга страна, ще кандидатстваме по една програма от структурните фондове, надяваме се да получим финансиране и да изградим камера, която в рамките на година-година и нещо да утилизира всички боеприпаси" - каза още Николай Ненчев.

Военният министър и членове на парламентарната комисия по отбрана бяха гости на военния полигон "Ново село", където се провежда българо-американско учение "Платинен лъв". Ненчев подчерта, че съвместните обучения се планират от години и нямат връзка със събитията в Украйна. Представители на нашето командване поясниха, че не се предвижда участието на украински армейци в обучения на българска територия. В края на лятото, в Западна Украйна ще се проведе съвместно учение в рамките на НАТО, което също било планирано отпреди и не е свързано с обстановката в Украйна. В него ще участват български военнослужещи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини