Изпуснахме Кипър, но не и първото място, драмата ще е до последно

На 17 ноември 2018 да почерпят

Малък гайдар разплака всички във „Фермата“

Вижте от птичи поглед опустошението след пожарите в Калифорния (ВИДЕО)

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Валери Симеонов разговаря с Каракачанов преди да реши за оставката

23 лица с трайни увреждания започнаха работа в община Смолян

Започва Рали спринт Сливен

Ограничават движението по Панаирния мост в Пловдив тази събота

Ето кои са окончателните състави на България и Кипър

САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Вежди Рашидов и Фльор Пелерен подписаха в Париж декларация за защита на авторските права и на културното наследство

Българският министър на културата Вежди Рашидов и Фльор Пелерен – министър на културата и комуникациите на Франция, подписаха днес в Париж съвместна Декларация за защита на авторските права и на културното наследство. Това стана в сградата на френското Министерство на културата по време на работна среща между двамата министри, на която присъстваха Полина Карастоянова – председател на Комисията по култура и медии към Народното събрание, френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан и членовете на двете делегации, съобщават от Министерството на културата.

Госпожа Пелерен поздрави Вежди Рашидов за изключителния успех на България с откриването тази вечер на изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” в Музея „Лувър”. 

„Ние ценим много високо енергията и последователността, с която Вежди Рашидов като министър в първия и във втория си мандат до сега работи за развитие на културното сътрудничество между България и Франция, затова предлагаме след изтичането на 5-годишното Споразумение между България и Лувъра през 2016 г., то да бъде подновено за още пет години”, зави госпожа Пелерен. Тя поздрави Вежди Рашидов и за изграждането на новата Национална галерия „Квадрат 500” в София и изрази готовност някои от големите музеи в Париж като „Гран Пале” и Музеят „Д’Орсе” да си сътрудничат с най-новия български музей.

Двамата министри договориха по-активно сътрудничество и между националните филмови центрове на двете страни по повод 100-годишнината на българското кино, както и активната съвместна работа в областта на библиотечното дело и културното наследство.

По време на разговора министър Рашидов подкрепи подготвяното в момента от Франция и Италия предложение до Европейския съюз да бъде дигитализирано ценното културно наследство на Ирак и Сирия, част от което е подложено на унищожение, за да бъде запазено виртуално за поколенията.

Министър Пелерен прие предложението на министър Рашидов България и Франция да подпишат Споразумение за борба с нелегалния трафик на културни ценности. Това ще стане в следващите месеци по време на посещанието на френската министърка на културата в България.

В края на разговора Вежди Рашидов отново посочи, че културата трябва стане приоритет в Европейския съюз. Той подари на министър Пелерен уникален албум от лимитирана серия за Панагюрското съкровище, както и сувенир на един от експонатите в изложбата в Музея „Лувър”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.