Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Прокуратурата предаде на съд Кирил Принца

Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Силите за специални операции на България и Македония със съвместно учение през май

Пиян вокалист на „Кикимора” провали грандиозния концерт във Велико Търново със Старозагорската опера Публиката напуска залата по средата на „Children in Time“

Христина Даскалова е новият зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново

ВСС избра нов районен прокурор на Козлодуй

Бизнесът отмени протеста срещу поскъпването на тока Той щеше да се проведе на 28 февруари т.г.

Инициатива за 130 години от създаването на Бургаската библиотека: Брандиран автобус с ликовете на родни класици пътува по линия № 9

Тръмп промени позициите си: По-строг контрол на оръжията в САЩ (ИНФОГРАФИКА) Президентът обмисля и други мерки

Москва вини Вашингтон в намеса във вота за Кремъл Много било трудно да се поправят отношенията

На 332 българи е отказано лечение в чужбина през 2017 г.

Илияна Йотова връчва български документи на сърбин, спасител от Лим

Вежди Рашидов и Фльор Пелерен подписаха в Париж декларация за защита на авторските права и на културното наследство

Карикатура Иван Кутузов - Кути

Българският министър на културата Вежди Рашидов и Фльор Пелерен – министър на културата и комуникациите на Франция, подписаха днес в Париж съвместна Декларация за защита на авторските права и на културното наследство. Това стана в сградата на френското Министерство на културата по време на работна среща между двамата министри, на която присъстваха Полина Карастоянова – председател на Комисията по култура и медии към Народното събрание, френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан и членовете на двете делегации, съобщават от Министерството на културата.

Госпожа Пелерен поздрави Вежди Рашидов за изключителния успех на България с откриването тази вечер на изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” в Музея „Лувър”. 

„Ние ценим много високо енергията и последователността, с която Вежди Рашидов като министър в първия и във втория си мандат до сега работи за развитие на културното сътрудничество между България и Франция, затова предлагаме след изтичането на 5-годишното Споразумение между България и Лувъра през 2016 г., то да бъде подновено за още пет години”, зави госпожа Пелерен. Тя поздрави Вежди Рашидов и за изграждането на новата Национална галерия „Квадрат 500” в София и изрази готовност някои от големите музеи в Париж като „Гран Пале” и Музеят „Д’Орсе” да си сътрудничат с най-новия български музей.

Двамата министри договориха по-активно сътрудничество и между националните филмови центрове на двете страни по повод 100-годишнината на българското кино, както и активната съвместна работа в областта на библиотечното дело и културното наследство.

По време на разговора министър Рашидов подкрепи подготвяното в момента от Франция и Италия предложение до Европейския съюз да бъде дигитализирано ценното културно наследство на Ирак и Сирия, част от което е подложено на унищожение, за да бъде запазено виртуално за поколенията.

Министър Пелерен прие предложението на министър Рашидов България и Франция да подпишат Споразумение за борба с нелегалния трафик на културни ценности. Това ще стане в следващите месеци по време на посещанието на френската министърка на културата в България.

В края на разговора Вежди Рашидов отново посочи, че културата трябва стане приоритет в Европейския съюз. Той подари на министър Пелерен уникален албум от лимитирана серия за Панагюрското съкровище, както и сувенир на един от експонатите в изложбата в Музея „Лувър”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете