Делото „Октопод“ неслучайно разпределено на прокурора Светлозар Костов

Адвокатите Ина Лулчева и Васил Василев са подали до органите на спецправосъдието молба случайното разпределение на делото „Октопод“, по което е подсъдим техният клиент Алексей Петров, да се извърши публично – така, както стана с делото срещу Цветан Цветанов. Те се мотивират с обществената значимост на съдебното производство, което след 5-годишно пътуване по инстанциите тръгва в Специализираната прокуратура от нулата.

Съдия Атанас Атанасов от Софийски градски съд, който го пое през март, го прекрати и прати там. Причината: Според прокуратурата  Петров и другите петима подсъдими, сред които бившият висш прокурор Цеко Йорданов, отговарят за участие в престъпна група за рекет. А след 2012 г. делата с такива обвинения се разглеждат само в спецсъда.

Преди пет години „Октопод“-ът става делото на живота на прокурора Светлозар Костов, който сега е шеф на първоинстанционното спецобвинение, припомниха негови колеги вчера. Според тях то е единственото, по което той е работил през изминалата петилетка.

„Октопод“- ът му бе поверен по специален ред. На 24 февруари 2010 г. със заповед на тогавашния главен прокурор Борис Велчев, Костов е командирован от Окръжна прокуратура- Бургас ( където се изяви главно с обвиненията срещу Митьо Очите) в Софийска градска прокуратура. Той заема работното си място там на 1 март 1010 г. А още на 12 март със заповед №410 на тогавашния градски прокурор на София Николай Кокинов, е определен за наблюдаващ прокурор по делото срещу Алексей Петров. За помощници са му дадени Милко Момчев и Нели Златкова. По това време случайното разпределение на дела вече е въведено в практиката, но в случая очевидно не се прилага.

Оттогава Костов не е включван в случайното разпределение по други дела и не е работил като наблюдаващ прокурор по други досъдебни производства – нито в СГП, нито в Специализираната прокуратура, която оглави от 1 януари 2012 г.

Костов е бащата на "Октопода", коментираха вчера негови подчинени спецпрокурори. Според тях ще бъде безотговорно, ако той „публично разпредели“ на някой друг „рожбата си“. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право