ГЕРБ посочи 3 аргумента за оставката на Жаблянов

ДПС не участва в дебатите за исканата оставка на Жаблянов

Петър Москов: Натискът на здравния министър върху другите структури от системата не може да се счита за проблем

България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

КЗП съди девет фирми за бързи кредити

Социалните ще търсят други роднини или приемно семейство на близнаците от Пловдив

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Делото „Октопод“ неслучайно разпределено на прокурора Светлозар Костов

Снимки МС

Адвокатите Ина Лулчева и Васил Василев са подали до органите на спецправосъдието молба случайното разпределение на делото „Октопод“, по което е подсъдим техният клиент Алексей Петров, да се извърши публично – така, както стана с делото срещу Цветан Цветанов. Те се мотивират с обществената значимост на съдебното производство, което след 5-годишно пътуване по инстанциите тръгва в Специализираната прокуратура от нулата.

Съдия Атанас Атанасов от Софийски градски съд, който го пое през март, го прекрати и прати там. Причината: Според прокуратурата  Петров и другите петима подсъдими, сред които бившият висш прокурор Цеко Йорданов, отговарят за участие в престъпна група за рекет. А след 2012 г. делата с такива обвинения се разглеждат само в спецсъда.

Преди пет години „Октопод“-ът става делото на живота на прокурора Светлозар Костов, който сега е шеф на първоинстанционното спецобвинение, припомниха негови колеги вчера. Според тях то е единственото, по което той е работил през изминалата петилетка.

„Октопод“- ът му бе поверен по специален ред. На 24 февруари 2010 г. със заповед на тогавашния главен прокурор Борис Велчев, Костов е командирован от Окръжна прокуратура- Бургас ( където се изяви главно с обвиненията срещу Митьо Очите) в Софийска градска прокуратура. Той заема работното си място там на 1 март 1010 г. А още на 12 март със заповед №410 на тогавашния градски прокурор на София Николай Кокинов, е определен за наблюдаващ прокурор по делото срещу Алексей Петров. За помощници са му дадени Милко Момчев и Нели Златкова. По това време случайното разпределение на дела вече е въведено в практиката, но в случая очевидно не се прилага.

Оттогава Костов не е включван в случайното разпределение по други дела и не е работил като наблюдаващ прокурор по други досъдебни производства – нито в СГП, нито в Специализираната прокуратура, която оглави от 1 януари 2012 г.

Костов е бащата на “Октопода”, коментираха вчера негови подчинени спецпрокурори. Според тях ще бъде безотговорно, ако той „публично разпредели“ на някой друг „рожбата си“. 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете