Португалци са най-велики в трансферите

Улисани покрай покупките на футболисти за десетки милиони, пропускаме обратния процес. А изкуството да продаваш - и във футбола - е по-трудничко. Да печелиш пари е по-сложно, отколкото да харчиш, нали?


Висшият майсторлък е хем да купуваш, хем да продаваш и да си на печалба. Разликата между приход и разход в трансферите естествено оформя баланса, положителен или отрицателен. За да си на плюс, трябва ум, добър екип и изпипана система на действие. Куп клубове се издържат от трансфери, а най-големите актуални майстори личат в таблицата с челната десетка по положителен трансферен баланс от последните 5 сезона. Там влизат легендарни системи. Единственото нетипично име е „Валенсия”. Поради големите разходи за новия стадион клубът се принуди да свие временно разходите за играчи и да продава наред. Но скоро „Валенсия” ще изпадне от Топ 10.


Положителният трансферен баланс не пречи да се печелят купи. По печалба в последните 5 сезона водят „Бенфика” и „Порто”, класици в умението да развиват играчи. Умно купуват млади латиноамериканци и „бисери” от цяла Португалия, а после продават няколко пъти по-скъпо. И се редуват да стават шампиони - друг не е печелил титлата от 2002 г.


Но бразилските „Интернасионал” и „Сантос” в последните 4 сезона (обект на таблицата) и второ място не са виждали. Обаче Бразилия си е обречена да продава от половин век насам.


В десетката изпъкват клубове с магически скаутски системи и школи. Всички знаят как работят „Удинезе”, „Лил”, „Дженоа” и „Аякс”, но не успяват да ги дублират. И техните съгледвачи фокусници все отрано зърват, одобряват и купуват 16, 17 или 18-годишни от цялата планета. После ги продават с по една нула отзад. А успоредно „Аякс” стана и 4 пъти поред шампион. „Дженоа” днес 9-и, „Удинезе” е 14-и, а „Лил“ 8-и. Не е зле за клубове със скромен бюджет. Те ако не печелят от продажби, ще фалират.
А че трансферите „на плюс” не пречат на силата, се доказва и от Лига Европа. В последните 4 г. „Порто” и „Севиля” спечелиха турнира, а „Бенфика” стигна два финала. Но явно няма как да си „на зелено” от селекцията и да си при най-големите. Личи от Шампионска лига - там отдавна не пробиват до финал клубове от топ 10 по трансферна печалба.


Има два начина на икономическо действие - отборът издържа клуба или клубът издържа отбора. „Реал”, „Барселона”, „Байерн” и подобни има огромна популярност, следователно - огромни приходи от спонсори, маркетинг, тв права, билети. Други като „Манчестър Сити”, „Пари Сен Жермен”, „Зенит” разчитат на едри пари от собствениците. При изброените имена отборът е икономическа функция на клуба.
Обаче в Удине и Генуа или в скромния португалски пазар се налага отборът да издържа клуба.
В другата таблица - само по приходи - влизат и доста солидни имена. Колосите въртят гигантски бюджети и щат-не щат правят големи пари от всичко, включително от продажби на футболисти. В дъното на десетка горди позиции по приходи заемат скромните, но култови „Дженоа” и „Удинезе”. Тяхното постижение е мениджърски подвиг. Но челото и в двете таблици се държи от гениалните „Бенфика” и „Порто”. Вярно, популярни отбори, но без особено международно въздействие - китайчетата не носят техни фланелки.


Как успяват? Как успяват в една 10-милионна държавица, която е най-бедната в Западна Европа? Всички казват - с талантливо управление.
Митът се казва Жорже Нуно Пинто да Коща, президент на „Порто” от 1985-а, днес е на 77 г. Продаде играчи за 591 млн. евро само в последното десетилетие. Обаче в този период и „Бенфика” постигна неговия модел с боса Луиш Филипе Виейра (65 г.). През 2003-а дойде от „Алверка” и днес е най-дълго властвали президент в 111-годишната история на „орлите”. През 2009-а го преизбраха с 91,74% от гласовете срещу 2,98 за втория Бруно Карвальо.


Виейра има 78 купи в 6 спорта, включително 12 - във футбола. Вярно, взе засега само 3 титли на Португалия в най-популярната игра, обаче е трудно да се бориш с наложения отдавна модел на „Порто”, който е може би №1 в историята. Но поне в трансферите Виейра вече се справя поне като вечния съперник. А днес „Бенфика” води в класирането с 3 точки пред „Порто”.
Вече по правило двата гранда превръщат всеки милион в пет при трансферите. Това често е по-трудно постижимо от купите.

С УМ И РАЗУМ

Продавачът на века

Десният защитник е най-евтиният пост. През века „Порто” продаде трима на (почти) уникалната цена от поне 20 млн. евро. Пауло Ферейра – в „Челси” през 2004-а за 20 млн. Жозе Бозингва – в „Челси” през 2008-а за 20,5 млн. А наскоро – и Данило в „Реал” за 31,5 млн. Това е невъзможно. Освен за продавача на века.
Моделът на клубния президент Пинто да Коща, приет и от „Бенфика”, не е за стиснати. Иска разходи за милиони, за да има продажби за десетки милиони. Нещо като блъфа за някой от десетките Рокфелеровци, който купил ябълка, излъскал я и я продал на печалба.


Хълк е рекордната покупка на „Порто”. Откриха го в Япония, дадоха 19 млн. на „Токио Верди” през 2008-а. Излъскаха го и последва трансфер в „Зенит” за 40 млн. през 2012-а. Същият Данило, някакъв си десен бек, е покупка №2. През 2001-а, още 19-годишен, е прибран от „Сантос” за 13 млн. евро.


Хамес Родригес е взет от забутания аржентински „Банфийлд” едва на 18 г. през 2010-а за 7,35 млн.евро. През 2013-а колумбиецът стана най-скъпата продажба на „Порто” - в „Монако” за 45 млн.


Радамел Фалкао дойде през 2009-а от „Ривер Плейт” за 5,43 млн.евро. След 2 г. отиде в „Атлетико” за 40 млн.


Иде ред на Джаксън Мартинес, който скоро ще бъде продаден за 40-50 млн. евро. А беше привлечен преди 3 г. от мексиканския „Хагуарес“ за 8,8 млн.
Ударите на Да Коща са още десетки. Вълшебството е в умението на президента да подбере екип. Първо – от скаути, които да откриват и оценяват играчи. И второ – от щаб в отбора, който да развие новаците. Третото, продажбите, върши сам Да Коща.

Топ 10 по положителен трансферен баланс
в последните 5 сезона в млн. евро


Клубове
1. „Бенфика” +183,26
2. „Порто” +151,06
3. „Удинезе” +110,88
4. „Сантос” +110,63
5. „Лил” +94,36
6. „Севиля” +94,18
7. „Интернасионал” +86,93
8. „Аякс” +85,38
9. „Валенсия” +72,93
10. „Дженоа” +63,41

Топ 10 по приходи от трансфери
в последните 5 сезона в млн. евро
1. „Бенфика” +360,85
2. „Порто” +332,37
3. „Челси” +300,98
4. „Атлетико” +296,20
5. „Тотнъм” +292,11
6. „Реал” +280,00
7. „Ливърпул” +267,52
8. „Валенсия” +247,30
9. „Дженоа” +243,02
10. „Удинезе” +218,59

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят