Борисов: Франция винаги се е намесвала в тежки и важни за България моменти

"България е държава, която лежи върху три епохи и хората трябва да познават България, да я виждат колкото може повече, защото нашата родина е богата на история и култура, и това е пътят към Европа - по-доброто ни опознаване". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на съвместната си пресконференция с френския президент Франсоа Оланд в Париж.

Сътрудничеството ни с Франция винаги е било много добро, отбеляза Борисов и добави, че Франция винаги се е намесвала в тежки и важни за България моменти.

Премиерът се спря на възможността страната ни да изгради газов хъб, който да получава природен газ от различни източници, сред които втечнен природен газ от ВПГ-терминали, собствен български газ добит от шелфа на Черно море, където в проучванията участва френският гигант "Тотал" и др. Борисов смята, че благодарение на своето стратегическо положение България заслужава да изгради подобен газов хъб.

"Въпреки нашите усилия, стигнахме до извода и аз съм много щастлив, че президентът Оланд ме разбра, мога да кажа, че намерихме необходимия мотор, който да ни помогне за осъществяването на тази идея", каза българският премиер.

Той отбеляза и важното място, което Франция заема в международните дела. "Франция е държавата, която има изключително влияние в ЕС, в ЕК, в отношенията с Русия", заяви Борисов. В тази връзка той поздрави президента Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел с постигането на Минското споразумение с Украйна и Русия през февруари, което сложи край на въоръжения конфликт в Донбас. Според него те със своята репутация са допринесли за сключването на това споразумение.

"Чакаме ви с нетърпение в България", обърна се Бойко Борисов към Франсоа Оланд в края на изявлението си.

"Партньорството между България и Франция датира от дълбока древност", заяви президентът Франсоа Оланд.

Оланд отчете културните отношения между двете страни и каза, че двете държави ще се справят и с по-сложни въпроси като тероризма.

"Ние трябва да се борим и срещу радикализацията в интернет и срещу придвижването на европейски граждани към конфликтни места", каза президентът Оланд.

"Говорихме и за Шенген и смятам, че ще намерим добрия баланс", заяви Оланд. Той отчете, че е запознат и с географската ситуация на България - "която е много експозирана, която е много изложена и която трябва да използва Шенген по най-добрия начин", каза още Оланд.

"Ние също така говорихме за Украйна и България има една много правилна позиция, а именно да поддържа споразумението от Минск. Г-жа Меркел и аз лично участваме в създаването на това споразумение и смятаме, че най-добрият начин да се реши проблемът е да се спазва това споразумение. Това важи за всички страни", добави още френският президент.

"Франция не иска България да бъде жертва на ситуацията в Украйна, както се случва днес заради нестабилността, която царува в този регион. Франция е готова да помогне на България, за да може тя да бъде в най-добрата ситуация в този конфликт. Аз ще използвам всички средства, ще говоря с Русия, с Украйна, за да може да се справим с това положение и да допринесем в полза на България", заяви Франсоа Оланд.

Двамата са говорили и за енергийната диверсификация. Френският президент отбеляза, че иска френските фирми да бъдат ангажирани изцяло в този процес. С премиера Манюел Валс ние ще се занимаем и искаме ЕДФ да присъстват в България, знаем, че има преговори, каза Оланд.

"Българската икономика разполага с огромни възможности, за да приеме френски фирми", каза още президентът Оланд.

В заключение той съобщи, че предвижда да посети България в най-близко бъдеще.

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини