Депутат от ГЕРБ: В складовете в Иганово са назначавани неквалифицирани кадри

В складовете за боеприпаси в Иганово са назначавани неквалифицирани кадри, а експертите са били освободени. Това заяви пред bTV експерта по боеприпаси и химия на взривните вещества и депутат от ГЕРБ Валентин Радев след новите взривове в склада на ВМЗ-Сопот.

Той даде за пример жена, която е била химик в склада, а сега работи на бензиностанция. Старият началник пък вече се препитавал от труда си в гумаджийница.

„Затова питам – кой е местният началник?”, заяви Радев. По думите му след трагедията в Горни Лом 300 души, неквалифицирана работна ръка, са били назначени в склада в Иганово.

Скоро е бил сменен и Съветът на директорите по решение на Министерство на икономиката, което е принципал на дружеството.

Според закона контролните функции на подобни складове за боеприпаси се изпълняват от Министерство на вътрешните работи, служба „Контрол на общоопасните средства” и Инспекцията по труда. Радев обаче смята, че те нямат капацитет, за да осигурят необходимия контрол.

Депутатът каза, че в България има достатъчно специалисти в тази област, но не се назначават, защото са високоплатени.

Другият основен въпрос след новата серия взривове е – защо боеприпасите са стояли 25 дни след първите експлозии в склада, а не са изнесени в хранилище.

С уговорката, че изразява необвързано мнение, Радев заяви, че вероятно става въпрос за техническа грешка и небрежност.

Радев допълни, че се подготвят законови промени, които да засили контрола, който според него така разписан, не е достатъчен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини