Обявиха за издирване съдия Румяна Ченалова. Адвокатът й: Не се укрива (обзор)

Съдия Румяна Ченалова, която бе отстранена от Софийския градски съд заради скандала с „гнилите ябълки“, е обявена за издирване. Прокуратурата прибегнала до крайната мярка, тъй като Ченалова и брат й - неиният адвокат, повече от месец отлагали повдигането на обвинения срещу нея.

На 26 и 27 феврурари срещу Ченалова били образувани три разследвания – две за престъпление по служба и едно за документно престъпление.

Ченалова получила и призовка да се яви при следовател на 31 март. В този ден вместо Ченалова в прокуратурата се появили две молби. В едната тя сочила, че адвокат Станимир Ченалов е зает от 31 март до 4 април и помолила повдигането на обвинение да се отложи за 6 април. В другата молба брат й уточнявал, че е служебно ангажиран през целия април, освен на 27-ми.

За да удовлетворят молбата на Ченалова, разследващите й подготвили нова призовка за 6 април. На тази дата тя отново не дошла. Според молба, представена от брат й, по същото време съдийката била на лекарска консултативна комисия в Стара Загора. Адвокатът представил и болничен лист от Центъра за психично здраве в Стара Загора и документи, че сестра му се нуждае от домашно лечение. Не било отбелязано, че заболяването пречи на Ченалова да се яви пред разследващите. Лекарите, подписали документи потвърдили това.

Тогава разследващите разпоредили принудителното довеждане на Ченалова, но тя не била открита на адресите си в София и Стара Загора.

На 8 април, резервната дата, посочена в призовката, Ченалова пак не се явила. Постъпили обаче две нови молби от Ченалова и брат й, че тя е в обективна невъзможност да дойде.

Така, била обявена за издирване.

АДВОКАТЪТ:

Не се укрива, грижи се за здравето си

„Ченалова не се укрива. Грижи се за здравето си. Тя изяви желание въпреки, че следва да бъде оставена на спокойствие и да не бъде подлагана на стресови ситуации, да се яви и да свършим работата“, заяви адвокатът й Станимир ченалов. И добави: „Не знам прокуратурата какви факти изнася, но е налице основателна причина да не се яви. Ченалова е с 30 години стаж като юрист. Тя не е човек, който не знае какви са задълженията и правата й. И най-вече какво може да се случи, ако тръгне да прави неща, които са в противоречие с нормата на закона“.

Три дисциплинарки и три разследвания

Прокуратурата пази в тайна как Ченалова е престъпила закона и дали ще й бъде търсена отговорност за някои от публично известните проверки за нарушения.

Срещу Ченалова се водят три дисциплинарни дела. През януари Висшият съдебен съвет я отстрани от длъжност за 6 месеца, след като й образува дисциплинарка, че е демонстрирала предубеденост по казуса "Белведере", заради който френският посланик заяви, че в съдебната ни система има „гнили ябълки“. Срещу нея има и дисциплинарно дело за забавено произнасяне по молба за налагане на обезпечения по делото "САПАРД".

Най-старото дисциплинарно дело срещу Ченалова е от преди две години. То стартира заради разследване в Македония срещу нея за нарушения като адвокат, което вече е прекратено.

Срещу Ченалова и у нас вече има три разследвания. Възможно е едното от тях да е свързано с доклада на ВСС от преди дни.

От него става ясно, че Ченалова е решила дело, след като е била отстранена, което било в компетенциите на друг съд. Става дума за частно гражданско дело за ипотека върху земи в Сливница за 1,7 млн. лв, което Ченалова упорито искала да приключи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право