Почина съоснователят на „Майкрософт” Пол Алън

Германската полиция не изключва вчерашната заложническа драма в Кьолн да е с терористичен мотив

Турската полиция е напуснала саудитското консулство рано сутринта

19-годишно момче е в тежко състояние, след като кола го удари на пешеходна пътека

Споразумението за Брекзит върви към отлагане за декември

Регистрирани са две силни земетресения в района на Нова Каледония

Норвегия №1 по балтии и картони

Да живее Кончита Вурст!

На 16 октомври 2018 да почерпят

Ваня Стамболова е новият шеф във „Фермата“

120-130 лева ще е парното в апартамент от 60 квадрата в Сливен „Топлофикация” предлага промоции за лоялните клиенти

Започна изучаването на корейски език в бургаски училища

ЕС заяви, че все още има време за споразумение с Великобритания

Близо три часа чакаха пътници във влака София-Бургас на гара Тодор Каблешков

Осветиха първата църква в сливенското с. Глушник С 50 000 лева от дарения довършиха новия храм

Строежът в Корал не е върху дюни, но е със стара екооценка

Снимка: Twitter/CNN

Строежът до къмпинг „Юг“ в залива Корал не е върху дюни, както обявиха еколози в понеделник, а е върху частна земя, притежавана от фирма „Фаворит“. Това е показала проверка на място, съобщи вчера регионалният министър Лиляна Павлова и показа влязлата в сила специализирана карта на дюните, от която се вижда, че двете положени бетонни плочи са извън защитената зона. Мястото е на няколко метра над плажа и на него и досега е имало постройки.

От екоминистерството обаче съобщиха, че екооценката за проекта е от 2004 г. и срокът й е бил изтекъл отдавна, когато през 2012 г. е издадено разрешението за строеж. Освен това липсва и оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие заради близостта на терена до защитена територия. Според зам.-министъра на околната среда Бойко Малинов, когато тези два факта се потвърдят окончателно при провежданата в момента проверка, ведомството ще спре строежа.

Теренът е урбанизирана територия с подробен устройствен план (ПУП), влязъл в сила през 2004 г., четири години преди приемането на Закона за Черноморското крайбрежие. Този закон допуска строежи с височина до 10 метра в районите с устройствени планове в зоната до 100 метра от брега. Инвестиционното намерение на „Фаворит“ било именно за такива постройки. Заради липсата на актуална екооценка и близостта до защитена зона обаче държавният строителен контрол се опитал да спре строежа.

Бургаският административен съд, който в случая е последна инстанция, отхвърлил опита с мотива, че ДНСК не е компетентен по ековъпроси. Съдът е отхвърлил и глобата, която ДНСК е наложила на главния архитект на Царево, издал разрешението за строеж.
Екоминистерството издирва кой служител на РИОСВ се е подписал под разрешението за строеж, за да бъде наказан. Самото спиране може да се обжалва пред съда.

„Това се е случило преди 11 години и не мога да си спомня. 2004 г. нямаше нито „Натура“, нито дюни, зависи какви са били скиците тогава. Документите са в РИОСВ“, коментира тогавашният шеф на бургаската екоинспекция Симеон Симеонов пред „Труд“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.