На 24 януари 2019 да почерпят

Тръмп призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Путин и Ердоган обещаха да довършат „Турски поток“ до края на 2019 г. Двете страни ще засилят сътрудничеството си за стабилизиране на Сирия

И уискито жертва на Брекзит без сделка Производители предупреждават за оскъпяване на напитката и проблеми с износа й

Русия представи ракетата „нарушител“ на пакта със САЩ 9М729 накара Вашингтон да обяви, че излиза от подписания през 1987 г. договор с Москва

Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризма „Зелената“ офшорка пробутва на Министерския съвет стар и манипулативен доклад за Пирин. Вместо ски предлагат археологически екскурзии и фото разходки

Висока лавинна опасност през следващите дни, ПСС съветва да бъдем внимателни в планината

Здравето опасно за българските лекари Поне четири са нападенията в спешни центрове последните дни

Ердоган: Развитието на отношенията между Русия и Турция влияе позитивно на регионалната сигурност

Депутатите узакониха проверки на публикации (обзор) Комисията за защита на личните данни има право да влиза в медии и да рови в компютрите на журналистите

Осигуряване след пенсиониране и облекчения за деца

Нинова покани Ахчиева в телевизията на БСП

3 млн. души губят акциите си от приватизацията АИКБ настояват да се оттегли предложението

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 януари 2019

Българско дружество купи банка в Молдова Холдинг “Доверие” взима 64% от Moldindconbank

Строежът в Корал не е върху дюни, но е със стара екооценка

Строежът до къмпинг „Юг“ в залива Корал не е върху дюни, както обявиха еколози в понеделник, а е върху частна земя, притежавана от фирма „Фаворит“. Това е показала проверка на място, съобщи вчера регионалният министър Лиляна Павлова и показа влязлата в сила специализирана карта на дюните, от която се вижда, че двете положени бетонни плочи са извън защитената зона. Мястото е на няколко метра над плажа и на него и досега е имало постройки.

От екоминистерството обаче съобщиха, че екооценката за проекта е от 2004 г. и срокът й е бил изтекъл отдавна, когато през 2012 г. е издадено разрешението за строеж. Освен това липсва и оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие заради близостта на терена до защитена територия. Според зам.-министъра на околната среда Бойко Малинов, когато тези два факта се потвърдят окончателно при провежданата в момента проверка, ведомството ще спре строежа.

Теренът е урбанизирана територия с подробен устройствен план (ПУП), влязъл в сила през 2004 г., четири години преди приемането на Закона за Черноморското крайбрежие. Този закон допуска строежи с височина до 10 метра в районите с устройствени планове в зоната до 100 метра от брега. Инвестиционното намерение на „Фаворит“ било именно за такива постройки. Заради липсата на актуална екооценка и близостта до защитена зона обаче държавният строителен контрол се опитал да спре строежа.

Бургаският административен съд, който в случая е последна инстанция, отхвърлил опита с мотива, че ДНСК не е компетентен по ековъпроси. Съдът е отхвърлил и глобата, която ДНСК е наложила на главния архитект на Царево, издал разрешението за строеж.
Екоминистерството издирва кой служител на РИОСВ се е подписал под разрешението за строеж, за да бъде наказан. Самото спиране може да се обжалва пред съда.

„Това се е случило преди 11 години и не мога да си спомня. 2004 г. нямаше нито „Натура“, нито дюни, зависи какви са били скиците тогава. Документите са в РИОСВ“, коментира тогавашният шеф на бургаската екоинспекция Симеон Симеонов пред „Труд“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.