Мигове от пътешествие на Йордан Радичков в Сибир показва изложба в Монтана

Майката на Иванчева е занесла в “Младост” заповед за уволнение на заместник-кмета Румен Русев

Намерена в Бейрут мъртва просякиня се оказа милионерка

Учени разкриха защо птиците нямат зъби

Еманюел Макрон ще е на двудневно посещение в Русия, за да намери допирни точки с Путин по въпроси за иранската ядрена програма

Честват 60-годишнината на стадион “Ивайло” в Търново Юбилеят ще бъде отбелязан с изложба, лека атлетика и футбол

Прокуратурата възложи на министъра на туризма проверка за спазване на закона по плажовете

ГЕРБ за 24 май: Това е денят, в който отново ще напомним, че образованието е приоритет на нашата управленска програма

Един от пострадалите при катастрофата на “Тракия”: Имаше хора в безпомощно състояние

Вижте какво реши Министерският съвет на 23 май 2018

Заловиха моторист пиян като дърво, без книжка и регистрация

Сашо Кадиев сцепил панталон на сцената

Хари качи принцесата на 295 електрически коня Кабриото струва 473 хил. евро

Спасиха сойки, паднали от гнездо във Вършец

Вносители на стари автомобили: Къде отиват парите от екотакси?

Търсят радон в 3000 жилища

За първи път у нас ще се извърши измерване в цялата страна за наличие на радиоактивния инертен газ радон. Това предвижда национална програма на Министерството на здравеопазването, която стартира до дни. Според нея в 3000 жилища, избрани на случаен принцип, ще се поставят специални детектори, съобщи за „Труд“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Досега са правени само откъслечни измервания в райони, в които се е предполагало, че има радон – например в териториите с уранодобив, обясни специалистът.

Детекторите вече са раздадени във всичките 28 области (по около 100 във всяка от тях). Те представляват пластмасови устройства във формата на цилиндър и улавят радиоактивните алфа-лъчи, които се излъчват от отпадните продукти на радона.

Детекторите се поставят в домове не само в големи градове, но и в села. Ще се монтират на около 1,50 м от земята в мазета и приземни етажи и ще засичат концентрацията на газа в продължение на година, тъй като през сезоните тя е различна – влияние оказва дори вятърът. „Установено е, че наличието на радон, който е втората причина за отключване на рак на белия дроб след пушенето, е най-силно в часовете от 0 до 5 ч“, посочи д-р Кунчев.

Когато резултатите бъдат готови и посочат къде има облъчване, допълнителни детектори ще се поставят в училища и детски градини от рисковите райони.

Мерките, които ще се предприемат в зоните със заплаха, са строителни. „Ще се изолират сгради, тъй като радонът навлиза през пукнатините на плочите. Някои помещения обаче трябва да спрат да се използват. А в други – и честото проветряване е достатъчно, тъй като така концентрацията на газа се разрежда. Обикновено след втория етаж значително намалява“, каза д-р Кунчев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.