Кметът на Иганово: Взривовете ще блокират розобера и препитанието на местните

Жителите на село Иганово си задават въпроса как ще живеят оттук натътък, след като през 20 дни стават производствени аварии. Това каза за Фокус Стефан Данчев, кмет на Иганово. В момента хората са обезпокоени заради затворената 3-километрова зона. Това продължава от първия взрив, ще трае още поне толкова време.

"Предстои розоберна кампания, хората не могат да си направят обработки на розите и розоберът ще бъде блокиран", каза Данчев. Това е препитанието на Иганово, тъй като на територията на селото има около 150 дка с рози. Загуби ще понесат както самите собственици на розови масиви, така и населението, което е предимно от ромски произход. То няма да може да изкарва доходи, които си осигуряваше с брането на рози. "В тази зона не могат да пашуват и животните, а това за игановци е жизнено важно", добави кметът. "Това не са аварии, а намеса на външни лица в работата на ВМЗ", смята Стефан Данчев. "Казвам го с категоричност, защото знам каква е охраната. Тук става въпрос за много пари", добави кметът. Игановският завод е монтажен. В Сопот се правят части на изделия, а те сами по себе си нямат никаква употреба. Готовото изделие струва пари. Без да работи заводът в Иганово, няма как ВМЗ да печели, смята още Стефан Данчев. По думите му, така мислят и местните хора.

Утрото в село Иганово е добро, не е имало инциденти през нощта, каза още Данчев.

Хората са спали спокойно, каза Данчев. Подбалканският път е отворен. Остава да бъде охранявана 3-километровата зона, която ще бъде претърсвана отново след вчерашния взрив от сапьори.

Предстои да бъдат извършени огледи на местопроизшествието и да бъдат назначени експертизи, които да установят причините за взривовете, съобщиха от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони