Лавров заяви, че ситуацията в Африн може да се реши чрез пряк диалог между Дамаск и Анкара

Спасителите на Преслав с екипировка от Швейцария

Адвокатите на Йоан Матев искат да бъде преместен в Софийския затвор Съдът даде ход на делото за убийството на Георги Игнатов

Григор дал 14 проби миналата година

Съдът отказа да освоби предсрочно братоубиец

Обществената трапезария в Търново ще работи без прекъсване цяла година

Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Иво Прокопиев участва в „зелени“ проекти за 11.7 млн. лв. Броил врабчета, снимал орли, лобирал за промяна на екозакони

Бургаска учителка се нуждае спешно от кръв

Свлачище застрашава пешеходци и коли край Дебелец

ВСС прие оставката на Красимир Влахов

СГС даде ход на делото срещу Йоан Матев

Отиде си Георги Марков

Как един посланик застава зад истината Меглена Плугчиева оборва неверни публикации за България в “Нойе Цюрхер цайтунг”

Турски военни самолети са извършили 42 нарушения на гръцкото въздушно пространство

Смартфоните могат да предупреждават за земетресения

Консорциум от американски изследователски организации е разработил система за ранно предупреждение за земетресения, която засича движенията на земната кора и известява хората, използвайки смартфоните им, пише Gizmag, цитиран от “Фокус”.

Учените са установили, че “GPS приемниците са в състояние да засекат продължително движение на земните пластове, предизвикано от силно земетресение”.

Според концепцията на системата ShakeAlert мрежа от телефони в даден район би могла да предоставя данни за силата и разпространението на сеизмичните вълни и да изпрати предупреждения към райони, които предстои да бъдат разтърсени. Дори ако по-малко от 5000 потребители участват в рамките на един град, посочват учените, съчетанието на данните от телефоните им ще бъде достатъчно за установяване на параметрите на земетресението.

Модерните технологии за засичане на земетръси са значително по-чувствителни и по-надеждни, но ShakeAlert е предназначена за региони, където такива системи липсват. Американската агенция за международно развитие (USAID) обяви, че ще финансира пилотен проект, в рамките на който ShakeAlert ще бъде тествана по крайбрежието на Чили наред със съществуващите научни прибори. Организациите, участващи в разработката са Калифорнийския технологичен институт, Хюстънския университет, Университетът Карнеги Мелън и Националната космическа агенция на САЩ (NASA).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.