Експерт: И двата случая с взривовете в Иганово не са случайност

И двата случая с взривовете в Иганово не са случайни. Става въпрос за саботажни действия. Това каза пред „Фокус“ експертът по взривни вещества и боеприпаси Иван Бояджиев. Според него се прави опит предприятието да бъде приватизирано и източено, както става и с други такива предприятия в този бранш.

„Тези снаряди не могат да се взривят сами, те дори не са били окомплектовани. Тук изниква въпроса кой е успял да се добере до тях, за да ги взриви? Кой е успял да запали малкия пожар и от там да тръгне серията със взривяването на снарядите? Трябва да се помисли сериозно кой има интерес от това да се случва в един работещ държавен завод“, коментира експертът.

Иван Бояджиев каза още, че складовете на ВМЗ Сопот са едни от най-сигурните. По думите му, в другите заводи за боеприпаси няма достатъчна сигурност, нарушават се правилата за утилизация и контролът е нисък. Според Бояджиев когато се работи с боеприпаси е изключително важно безопасната работа, обучение, мерките за сигурност. В България има законодателство и наредби, но те не се спазват, категоричен е експертът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини