Пентагонът ще ексхумира останките на жертвите от Пърл Харбър, за да установи самоличността им

Американските военни планират да ексхумират останките на 388 войници, убити по време на японската атака срещу военноморската база на САЩ в Пърл Харбър през декември 1941 година.

Решението за ексхумацията бе взето от Пентагона. Предвижда се останките на войниците, почиващи в националния мемориал на тихоокеанското гробището на остров Оаху, да бъдат доставени за ДНК тестове в лабораторията на военното министерство на САЩ в Хаваите. С помощта последните постижения в областта на криминалистиката, и с помощта на членове на семействата на загиналите войници, ще може да се установи самоличността на много от войниците, които лежат в безименни гробове, посочи заместник-министърът на отбраната Робърт Уорк. Останките им ще бъдат препогребани с всички военни почести.

Нападението над Пърл Харбър е изненадваща въздушна атака на японския Императорски флот срещу американската военноморска база при Пърл Харбър, Хаваи, извършена сутринта на 7 декември 1941 г. Без предварително обявяване на война, базата е атакувана от 353 японски бойни самолети, бомбардировачи и торпедоносци на две вълни, изстрелвани от шест самолетоносача. Унищожена е голяма част от американския тихоокеански военноморски флот. От американска страна загиват 2400 души. Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война, тъй като става повод за влизането на САЩ, които да този момент са неутрални, във войната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят