Седем пострадали в катастрофа край Сливен

Владимир Малинов е новият изп. директор на “Булгартрансгаз”

Борисов поиска пълна проверка на сделката за ЧЕЗ и на купувача

Красимир Вълчев: Не е желателно закриването на още училища

Българският лекарски съюз ще подпише националния рамков договор с НЗОК за 2018 г.

“Дунав” с втора поредна победа

Министър Ангелкова: Русия, Китай и далечните пазари са много важни за българския туризъм

В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Български и румънски евродепутати настояха да отпадне мониторингът на ЕС

Българските евродепутати и колегите им от Румъния се обявиха решително за отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Това стана по време на изслушване относно Механизма за сътрудничество и проверка в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Участие в изслушването взе и генералният секретар на Европейската комисия (ЕК) Катрин Дей. Първата част на изслушването беше посветена на прилагането на механизма за сътрудничество и проверка в областта на съдебната реформа и в борбата срещу корупцията в Румъния, където участие взеха румънският министър на правосъдието Роберт Казанчук, главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията и др. Представителите от българска страна бяха зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева, бившият министър на правосъдието Зинаида Златанова, директорът на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов и д-р Тонева-Методиева от “Трансперънси интернешънъл”.

От 20 изказали се румънски и български евродепутати от всички политически партии, 19 се обявиха за отпадане на механизма за сътрудничество и проверка. Според позициите на повечето от тях, механизмът вече е изчерпал първоначалните си цели и не е ефективен. За българските и румънските евродепутати е недопустимо Механизмът за сътрудничество и проверка да бъде обвързан с приемането на двете държави в Шенген или да се използва като мотив за спиране на еврофондовете.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, като член на Правната комисия на ЕП, отбеляза, че вече съществуват други правни механизми като Доклада за състоянието на борбата с корупцията в ЕС и диалог за върховенството на закона, основаващ се на принципа на обективността и равното третиране на държавите-членки.

“В този контекст мисля, че Механизмът за сътрудничество за България и Румъния трябва да отпадне, за да няма прилагане на двойни стандарти между държавите-членки”, коментира още Радев.

Българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Новаков, като член на Комисията по бюджетен контрол, заяви, че механизмът не може да се използва като оправдание за спиране на еврофондовете. “България е сред страните с най-малък процент грешка при усвояването на еврофондовете и е в топ 10 на усвояващите най-много европари, което е сигнал за доверие в одитиращите системи и политическата воля на правителството”, добави той в заключение.

Генералният секретар на ЕК Катрин Дей отчете като позитивни знаци на напредък в съдебната сфера ангажимента към съдебната реформа в България, заявен и от правителството и от парламента. Тя заяви, че според ЕК конституционни промени са необходими, но те не трябват да спират съществените реформи. Според Дей, няма краен срок за приключването на Механизма за сътрудничество, по който всяка година комисията издава доклад с препоръки и наблюдение за напредъка на България и Румъния.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.