Сърбия може да върне задължителната военна служба

Клоп не иска и да чува за титла

Няма външни наранявания по трупа на изхвърленото бебе на сметището край село Гарваново

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 22 август 2018

Фен с килим хит в Русия

„Байерн“ иска Гризман на всяка цена

Бордът застана зад Моуриньо

Премиерът Борисов: Няма да угаждаме на БСП на всеки шест месеца да правим предсрочни избори

Ивица Дачич: Няма как да се постигне решение по Косово без Русия

Нинова: Единственото решение на основните проблеми в държавата е Борисов да депозира оставката на кабинета

Омбудсманът призова кипърския си колега да съдейства по случая „Олимпик“

Титулярка се връща в ансамбъла (СНИМКИ)

НАСА откри воден лед на повърхността на Луната

Имаме ли право на допълнителен платен отпуск?

Цветанов: Дали проблемът с Търговския регистър не е умишлен саботаж от някой, който иска да създаде проблеми в държавата

Български и румънски евродепутати настояха да отпадне мониторингът на ЕС

Българските евродепутати и колегите им от Румъния се обявиха решително за отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Това стана по време на изслушване относно Механизма за сътрудничество и проверка в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Участие в изслушването взе и генералният секретар на Европейската комисия (ЕК) Катрин Дей. Първата част на изслушването беше посветена на прилагането на механизма за сътрудничество и проверка в областта на съдебната реформа и в борбата срещу корупцията в Румъния, където участие взеха румънският министър на правосъдието Роберт Казанчук, главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията и др. Представителите от българска страна бяха зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева, бившият министър на правосъдието Зинаида Златанова, директорът на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов и д-р Тонева-Методиева от „Трансперънси интернешънъл“.

От 20 изказали се румънски и български евродепутати от всички политически партии, 19 се обявиха за отпадане на механизма за сътрудничество и проверка. Според позициите на повечето от тях, механизмът вече е изчерпал първоначалните си цели и не е ефективен. За българските и румънските евродепутати е недопустимо Механизмът за сътрудничество и проверка да бъде обвързан с приемането на двете държави в Шенген или да се използва като мотив за спиране на еврофондовете.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, като член на Правната комисия на ЕП, отбеляза, че вече съществуват други правни механизми като Доклада за състоянието на борбата с корупцията в ЕС и диалог за върховенството на закона, основаващ се на принципа на обективността и равното третиране на държавите-членки.

„В този контекст мисля, че Механизмът за сътрудничество за България и Румъния трябва да отпадне, за да няма прилагане на двойни стандарти между държавите-членки“, коментира още Радев.

Българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Новаков, като член на Комисията по бюджетен контрол, заяви, че механизмът не може да се използва като оправдание за спиране на еврофондовете. „България е сред страните с най-малък процент грешка при усвояването на еврофондовете и е в топ 10 на усвояващите най-много европари, което е сигнал за доверие в одитиращите системи и политическата воля на правителството“, добави той в заключение.

Генералният секретар на ЕК Катрин Дей отчете като позитивни знаци на напредък в съдебната сфера ангажимента към съдебната реформа в България, заявен и от правителството и от парламента. Тя заяви, че според ЕК конституционни промени са необходими, но те не трябват да спират съществените реформи. Според Дей, няма краен срок за приключването на Механизма за сътрудничество, по който всяка година комисията издава доклад с препоръки и наблюдение за напредъка на България и Румъния.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.