Имигранти, експлоатирани като роби, отглеждат салатите на британците

Салатите в британските супермаркети са отглеждани от работници, експлоатирани като роби, които живеят в мизерни условия в Испания, разкри разследване. Работниците-имигранти, произвеждащи зеленчуците, изнасяни за Великобритания, разказват, че на тях не са им осигурени най-елементарните условия за хигиена, докато те работят и са принудени да използват храстите, до които растат зеленчуците, за тоалетни, пише "Дейли мейл".

На тях дори не им се осигуряват сапун или вода, за да измият ръцете си, като някои от тях живеят в мръсни бараки от дърво и пластмаса, ходейки по голяма нужда в полетата в Южна Испания.

Те твърдят, че с тях се държат като с роби от агенциите, които ги наемат, за да отглеждат салати и зеленчуци, които се оказват на полиците в британските супермаркети.

Работниците също са принудени да работят заобиколени от опасни пестициди, заради които някои се разболяват, като често дори не им се заплащат изработените часове.

Разкритията най-вероятно ще ужасят милиони клиенти на британските хранителни вериги, които твърдят, че продаваната от тях храна се произвежда, без да се нарушават правата на хората.

Някои от работниците споделят, че са развили хроничен синузит или бронхит в резултат на това, че те ежедневно са били пръскани с пестициди, докато са отглеждали зеленчуците по полетата в Мурсия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят