НАП търси 217 фискални инспектори Минималната заплата е 914 лв.

Решават в петък за ареста на Иванчева

Край на епохата Кастро в Куба – предизвикателствата пред новия лидер Диас-Канел (ИНФОГРАФИКА)

Братът на Меган Маркъл не е поканен на кралската сватба

Затягат мерките срещу финансирането на тероризма Намаляват прага за предплатените карти от 250 на 150 евро

Митнически служители откриха тайник зад предпазен колан на лек автомобил

Пет коли се удариха край Орлов мост

Кубинският парламент избра Мигел Диас-Канел за нов президент на страната

42% спад на чуждите инвестиции Има отлив на компании, които искат да влагат дългосрочно в икономиката

Бойко Борисов пред “Нойе Цюрхер Цайтунг”: България е ЕС, България е НАТО

Борисов и Кралев закриха Европейската младежка конференция Министърът на младежта и спорта представи първите Европейски младежки цели

190 автоджигити засякоха в Монтана за денонощие

Никълъс Кейдж се отказва от актьорството

Григор си уреди среща с Гофен

Жандармеристката Анелия Христова: Ранената колежка е много силна

Две деца, принесени в жертва от траките, откриха край Мурсалево

Яма с принесени в жертва от траките две деца е открита на разкопките на неолитното селище край село Мурсалево, предаде БГНЕС.

Жертвоприношението е извършено преди 27 века, или през VI век пр. Хр. Проучването на основаното в VI хилядолетие преди Христа селище бе подновено в началото на април. Поради значимостта на обекта, на два пъти срокът на разкопките и проучването бяха удължавани. През него трябва да мине трасето на ЛОТ-2 от АМ “Струма”, свързващ Дупница с Благоевград.

“На обекта в м. Девебоаз” край Мурсалево са открити няколко гроба от късния неолит, или края на VI хилядолетие. В момента проучваме една жертвена яма от късната желязна епоха – I хилядолетие преди Христа. До момента в нея са открити останки от два млади индивида, вероятно жертвани в ритуал на траките, каза пред БГНЕС доцент Крум Бъчваров, ръководителите на обекта.

В момента работещите на обекта почистват откритите два малки черепа, които са натрошени. До тях има и раменна кост. Проучването на жертвената яма продължава. Около черепите са подредени няколко камъка, част от жертвения ритуал. Според доцент Бъчваров, ръководител секция “Праистория” към Националния археологически институт и музей към БАН, през миналата година са проучени 4 гроба, три от тях от края на VI хилядолетие преди Христа и един детски гроб от средата на същия период. В момента се проучват още три къснонеолитни гроба.

Днес на обекта доц. Бъчваров вдигна дрон, за да заснеме отгоре проучванията. Разкопките или цялостното проучване на селището трябва да приключат в края на месец юни, след което селището ще бъде затрупано с насип, който ще свърже двата моста, разположени от двете страни на древното селище, съществувало преди 8 000 години.

Къщите в него са много добре запазени, със стени в суперструкция, с горели отпечатъци от вертикалните стълбове, които носят втория етаж и покривната конструкция. Открити са подвижен инвентар, керамични съдове и други дребни находки. Проучваното неолитно селище е на най-голяма площ в Европа и с толкова добре запазени останки. Това е отличен шанс за страната ни да експонира на място поне тези, които могат да се запазят след построяването на АМ “Струма”.

Археологическият обект край Мурсалево е стар, първите сведения за него датират от 30-те години на XX век. Но истинските и задълбочени проучвания на селището започнаха, едва при строителството на ЛОТ-а от Дупница до Благоевград.

Селището е основано от земеделци, идващи от Мала Азия и движещи се към Балканите и Европа, опитомили животните и обработвали земеделски култури.

За една година са открити десетки находки, предимно статуетки на богинята Майка, керамични съдове, копче, игла и сечива, те са уникални, а някои от тях – без аналог в света на археологията. Край извор, съществувал някога, е открита и златна апликация, носена най-вероятно на ухо. Апликациите са носени някога не като украшения, а като белег на престиж. В изкопите личат керамични съдове на жителите на селището. То се е отличавало с невероятна за тази ранна епоха планировка, има дори централна улица, а някои от къщите, изграждани от плет и мазани с глина, били на два етажа. По неясни причини селището било опожарено от самите му обитатели и напуснато. На много по-късен етап, през V век преди новата ера, върху останките от селището, траките са извършвали своите обреди. В района на разкопките са открити 20-ина такива обредни ями. В тях са поставяни предмети, храна или принасяни в жертва животни. В яма в северозападния край на разкопките е открит скелет на принесено в жертва цяло теле. До поставената надолу глава, за да изтече кръвта, е открито острие на нож.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.