Весела Чернева: Косово ще загуби повече от противопоставянето със Сърбия

Холандия купува 15 нови изтребителя Ф-15

Училище санкционира деца за фалшиви бележки, родителите съдят ръководството

Ципрас: За Гърция и Македония няма връщане назад

Борисов получи послание от Доналд Тръмп То беше предадено на премиера от зам.-държавния секретар на САЩ Джон Съливан

Министър Кралев проведе работна среща с президента на Международната тенис федерация

Румен Петков пред посланика на Сърбия: Решението за изграждане на косовска армия е опасно за региона

Училище към родителите: Ако не вземете децата си до 18 ч., търсете ги в районното

Празник на вината, ракиите и мезетата във Враца

Учредяват нова циганска партия Ще се казва „Европейска народна партия – България”

В Киев започва Обединителния събор за учредяване на Украинската православна църква

Бившият изп. директор на БДЖ: Никога не съм пращал доклад в ДАНС Има известна криза в „Пътнически превози” заради наличния ресурс и амбициозния график, призна Владимир Владимиров

Общинари от ВМРО в София се включват в кампания за деца с дислексия

Банско открива сезона с отборно състезание и уникални награди Зимните приключения започват на Бъндеришка поляна с концерт на Гери Никол

Андрей Новаков ще предложи алтернатива за българските превозвачи по пакета „Мобилност“

Европейският съюз официално обвини Гугъл в злоупотреба с монопол

Европейският съюз официално обвини компанията Гугъл в злоупотреба с господстващото си положение като основна търсачка в Европа.

Ако обвиненията бъдат признати, американският гигант може да бъде принуден да заплати глоба в размер на 6 млрд. долара.

От Европейската комисия съобщиха също, че ще започнат и разследване на операционната система на Гугъл за мобилни устройства – „Андроид“. Според Комисията компанията систематично е фаворизирала своите собствени сравними пазарни продукти в страниците на резултатите за търсене. „Предварителното становище на Комисията е, че подобно поведение нарушава антитръстовите правила на ЕС, тъй като задушава конкуренцията и ощетява потребителите“, се казва още в становището.

Комисията заяви също, че ще продължи да разследва три други области на притеснение – копиране на конкурентно съдържание, режими за ексклузивно рекламиране, както и неоправдани ограничения на рекламирането.

„В случая на Гугъл аз съм притеснена, че компанията е дала нечестно предимство на своите собствени сравнителни пазарни услуги, в разрез с европейските антитръстови правила“, каза еврокомисарят по конкурентноспособността Маргрете Вестегер.

В момента Гугъл разполага с 10 седмици да отговори, но ако официалното разследване открие, че компанията е действала неправомерно, та „ще се изправи срещу законови последствия и ще трябва да промени начина, по който прави бизнес в Европа“, каза още Вестегер.

В същото време компанията отрече обвиненията на комисията. „Докато Гугъл може и да е най-използваната търсачка, хората могат да намират и да достигат до информация по много различни начини – и обвиненията за вреда на потребителите и конкурентите показаха, че са далеч от истината“, написа Гугъл в официалния си блог.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.