Европейският съюз официално обвини Гугъл в злоупотреба с монопол

Европейският съюз официално обвини компанията Гугъл в злоупотреба с господстващото си положение като основна търсачка в Европа.

Ако обвиненията бъдат признати, американският гигант може да бъде принуден да заплати глоба в размер на 6 млрд. долара.

От Европейската комисия съобщиха също, че ще започнат и разследване на операционната система на Гугъл за мобилни устройства – “Андроид”. Според Комисията компанията систематично е фаворизирала своите собствени сравними пазарни продукти в страниците на резултатите за търсене. “Предварителното становище на Комисията е, че подобно поведение нарушава антитръстовите правила на ЕС, тъй като задушава конкуренцията и ощетява потребителите”, се казва още в становището.

Комисията заяви също, че ще продължи да разследва три други области на притеснение – копиране на конкурентно съдържание, режими за ексклузивно рекламиране, както и неоправдани ограничения на рекламирането.

“В случая на Гугъл аз съм притеснена, че компанията е дала нечестно предимство на своите собствени сравнителни пазарни услуги, в разрез с европейските антитръстови правила”, каза еврокомисарят по конкурентноспособността Маргрете Вестегер.

В момента Гугъл разполага с 10 седмици да отговори, но ако официалното разследване открие, че компанията е действала неправомерно, та “ще се изправи срещу законови последствия и ще трябва да промени начина, по който прави бизнес в Европа”, каза още Вестегер.

В същото време компанията отрече обвиненията на комисията. “Докато Гугъл може и да е най-използваната търсачка, хората могат да намират и да достигат до информация по много различни начини – и обвиненията за вреда на потребителите и конкурентите показаха, че са далеч от истината”, написа Гугъл в официалния си блог.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.