"Златен век" за кураторите на "Епопея на тракийските царе"

С почетното отличие „Златен век” (с огърлие) бе награден тази сутрин Жан-Люк Мартенез, директор на музея “Лувър”. То му бе връчено от министъра на културата Вежди Рашидов на церемония в българското посолство в Париж часове след откриването на изложбата „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България”. Осемлъчната посребрена звезда се присъжда на хора с изключителни заслуги за развитието и популяризирането на българската култура и изкуство. Мартинез получи и екземпляр №7 от уникално лимитирано издание на книгата „България - Панагюрското златно съкровище”, отпечатана само в десет копия.

„Тук е и една прекрасна дама, смея да кажа, че сме приятели - каза Рашидов. - Докато правеха ремонт на музея „Роден”, тя и екипът й решиха, че могат да представят произведения на големия скулптор в София. Много я обичам и безкрайно й благодаря, че направиха такъв голям празник в България. Затова Министерството на културата награждава Катрин Шевийо със „Златен век”.

Директорката на музея „Роден” също получи екземпляр от лимитираното луксозно издание за тракийското злато. „За нас е чест да получим тази награда - каза г-жа Шевийо. - Искам само да кажа, че изложбата на Роден в София не беше само среща между министър и директор, а по-скоро на двама силно влюбени в скулптурата хора. Второто нещо е, че България има изключително стара и богата култура, която през огромната част от времето е била свързана с историята на Европа. Роден е известен в цяла Европа, така че това беше начин за среща на българските ценители с изкуството му. Чест е за мен да получа тази награда, но искам да добавя и нещо за музея, който положи огромни усилия за организацията на изложбата. Тъй като министър Рашидов харесва и рисунки на Роден, подарявам три от тях, както и най-новата книга, посветена на него.”

„Половината ще подаря на новия ни музей, значи едната наполовина”, пошегува се министърът. А после прехвърли шегата към директора на Лувъра: „Катрин Шевийо ми даде Роден, сега очаква един малък Делакроа от г-н Мартинез.”

„За мен също е особена чест да получа отличието на българското Министерство на културата - каза Жан-Люк Мартинез. - Изложбата, която открихме вчера, всъщност е особена история, свързана е с археолог, за когото миналото на България е мечта. Много дълго слушахме във Франция за разкопките и откритията, които се правят у вас, без да можем да видим самите резултати. Често се казва, че пишем книгите, които бихме искали да четем. Така че ние в Лувъра направихме изложба, която бихме искали да видим. За нас беше чудесно приключение да открием прекрасното ви наследство. И Алексанър Баралис, който правеше разкопки в България, се присъедини към екипа, който подготви изложбата. Това е най-големият подарък, който можехме да направим на френската научна общност и на посетителите в Лувъра.”

Александър Баралис и другите трима куратори на „Епопея на тракийските царе” Негин Матийо, доц. Милена Тонкова и приф. Тотко Стоянов, както и Беноа дьо Сен Шама от екипа на Мартинез бяха отличени със „Златен век” втора степен.
„Пътят до реализирането на тази изложба беше дълъг и стръмен - коментира Рашидов. - Удоволствието, което изпитахме на откриването снощи в Лувъра, дължим на хората, които бяха извън прожекторите и работиха повече от три години, за да бъде тази бляскава експозиция факт. Това са научните ръководители и кураторите. Знам, че за колосалния им труд какъвто и да е орден ще е много малък. Но „Златният век” е нашият знак и израз за признание на работата им.”

След откриването на изложбата във вторник е имало специална вечеря в „Кафе дьо Ришельо” (заведението е в крилото, където са изложени тракийските богатства), на която са присъствали и част от спонсорите. Петте компании, дарили най-много средства, са събрали около 150 000 евро.

Организаторът на цялостната подготовка и транспортирането на експонатите от България до Франция - проф. Божидар Димитров, не успя да присъства на откриването. Той пътувал с автомобил на Националния исторически музей, който се повредил в Словения. Помогнали му българи от местна бензиностанция и видя готовата експозиция със закъснение. Тази вечер е второто й откриване, на което ще присъстват директорите на 17-те български музея, дали експонати за Лувъра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура