Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Доналд Туск ще бъде на обиколка в Западните Балкани следващата седмица

“Златен век” за кураторите на “Епопея на тракийските царе”

С почетното отличие „Златен век” (с огърлие) бе награден тази сутрин Жан-Люк Мартенез, директор на музея “Лувър”. То му бе връчено от министъра на културата Вежди Рашидов на церемония в българското посолство в Париж часове след откриването на изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”. Осемлъчната посребрена звезда се присъжда на хора с изключителни заслуги за развитието и популяризирането на българската култура и изкуство. Мартинез получи и екземпляр №7 от уникално лимитирано издание на книгата „България – Панагюрското златно съкровище”, отпечатана само в десет копия.

„Тук е и една прекрасна дама, смея да кажа, че сме приятели – каза Рашидов. – Докато правеха ремонт на музея „Роден”, тя и екипът й решиха, че могат да представят произведения на големия скулптор в София. Много я обичам и безкрайно й благодаря, че направиха такъв голям празник в България. Затова Министерството на културата награждава Катрин Шевийо със „Златен век”.

Директорката на музея „Роден” също получи екземпляр от лимитираното луксозно издание за тракийското злато. „За нас е чест да получим тази награда – каза г-жа Шевийо. – Искам само да кажа, че изложбата на Роден в София не беше само среща между министър и директор, а по-скоро на двама силно влюбени в скулптурата хора. Второто нещо е, че България има изключително стара и богата култура, която през огромната част от времето е била свързана с историята на Европа. Роден е известен в цяла Европа, така че това беше начин за среща на българските ценители с изкуството му. Чест е за мен да получа тази награда, но искам да добавя и нещо за музея, който положи огромни усилия за организацията на изложбата. Тъй като министър Рашидов харесва и рисунки на Роден, подарявам три от тях, както и най-новата книга, посветена на него.”

„Половината ще подаря на новия ни музей, значи едната наполовина”, пошегува се министърът. А после прехвърли шегата към директора на Лувъра: „Катрин Шевийо ми даде Роден, сега очаква един малък Делакроа от г-н Мартинез.”

„За мен също е особена чест да получа отличието на българското Министерство на културата – каза Жан-Люк Мартинез. – Изложбата, която открихме вчера, всъщност е особена история, свързана е с археолог, за когото миналото на България е мечта. Много дълго слушахме във Франция за разкопките и откритията, които се правят у вас, без да можем да видим самите резултати. Често се казва, че пишем книгите, които бихме искали да четем. Така че ние в Лувъра направихме изложба, която бихме искали да видим. За нас беше чудесно приключение да открием прекрасното ви наследство. И Алексанър Баралис, който правеше разкопки в България, се присъедини към екипа, който подготви изложбата. Това е най-големият подарък, който можехме да направим на френската научна общност и на посетителите в Лувъра.”

Александър Баралис и другите трима куратори на „Епопея на тракийските царе” Негин Матийо, доц. Милена Тонкова и приф. Тотко Стоянов, както и Беноа дьо Сен Шама от екипа на Мартинез бяха отличени със „Златен век” втора степен.
„Пътят до реализирането на тази изложба беше дълъг и стръмен – коментира Рашидов. – Удоволствието, което изпитахме на откриването снощи в Лувъра, дължим на хората, които бяха извън прожекторите и работиха повече от три години, за да бъде тази бляскава експозиция факт. Това са научните ръководители и кураторите. Знам, че за колосалния им труд какъвто и да е орден ще е много малък. Но „Златният век” е нашият знак и израз за признание на работата им.”

След откриването на изложбата във вторник е имало специална вечеря в „Кафе дьо Ришельо” (заведението е в крилото, където са изложени тракийските богатства), на която са присъствали и част от спонсорите. Петте компании, дарили най-много средства, са събрали около 150 000 евро.

Организаторът на цялостната подготовка и транспортирането на експонатите от България до Франция – проф. Божидар Димитров, не успя да присъства на откриването. Той пътувал с автомобил на Националния исторически музей, който се повредил в Словения. Помогнали му българи от местна бензиностанция и видя готовата експозиция със закъснение. Тази вечер е второто й откриване, на което ще присъстват директорите на 17-те български музея, дали експонати за Лувъра.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.