На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Американски съдия разкритикува бившия съветник на Тръмп Майкъл Флин

ЕС призова Сърбия към конструктивен диалог с Косово

Евтина земя дават на млади фермери Целта е стопаните под 40 години да останат на село

Премиера на филм за дядо Добри в НДК

Христо Стоичков към фенове: Трудете се и не се предавайте! Стотици варненци извиха опашка за автограф от Камата

Чуждите инвестиции намаляха с 21% Задгранични компании продават бизнеса си в България

Искат Ценко Чоков обратно в ареста (обзор) Имал разрешение да отиде на зъболекар

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 декември 2018

Посланиците от ЕС поздравиха Лиляна Павлова за отличната работа в Триото Естония – България – Австрия

КЗК разреши покупката на „КАИ груп“ от американската Mohawk за 195 млн. евро

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на американската Mohawk Industries да придобие производителя на керамични плочки „КАИ груп“, става ясно от становище на антимонополния орган. Сделката за българската група предприятия, която включва фабриките „Хан Аспарух“ в Исперих и „Хан Омуртаг“ в Шумен, беше обявена в средата на март. В нея се включват и още няколко свързани с двата завода компании в България, Румъния и Гърция. Общата сума, която Mohawk ще плати, е около 195 млн. евро, което прави сделката най-голямата за годината в страната досега, съобщи Капитал.

След извършената оценка на концентрацията КЗК е установила, че сделката няма да окаже негативно въздействие на пазара на производство и продажба на подови и стенни керамични плочки в България и не би ограничила конкуренцията на него.

Преди да бъде официално приключена обаче, транзакцията трябва да получи одобрението и на още няколко регулаторни органи в различни страни. По думите на изпълнителния директор на „КАИ груп“ Спас Шопов, очакванията са това да стане факт до около месец.

Новината за предстоящата продажба стана ясна преди около месец от съобщение на сайта на антимонополния орган. Сделка за „КАИ груп“ обаче се очакваше от месеци, заради изтичащия инвестиционен хоризонт на досегашния собственик на предприятията – американския инвестиционен фонд Advent. Фондът придоби българската група през 2007 г., като запази участието си по-дълго от класическия хоризонт от 4-5 години вероятно заради кризата.

Самото придобиване става през регистрираното в Люксембург дъщерно дружество Mohawk Foreign Acquisitions, което ще стане едноличен собственик на регистрираната също в херцогството Advent Kai Luxembourg Holding. Тя пък от своя страна държи изцяло компаниите от „КАИ груп“. Освен двете фабрики в Шумен и в Омуртаг, зад това наименование се обединяват холдинговото дружество „Тайлс Ко“, което консолидира както българските компании, така и румънската Progress Ceramica и гръцката KAI Keramika, консултантската „Мениджмънт Ко“, транспортната „Хан Аспарух-Транспорт“ и добивната „КАИ Майнинг“, става ясно от решението на КЗК по предстоящата концентрация.

Понастоящем едноличен собственик на „КАИ Майнинг“ е адвокатската кантора CMS Cameron McKenna, като условията по продажбата предвиждат добивното дружество да стане 100% собственост на „Хан Аспарух“ (каквото е било и до август 2014 г.) и също да бъде част от сделката. Адвокатската кантора всъщност е и един от консултантите на „КАИ груп“ по сделката, заедно с „Райфайзен инвестмънт“. Американският купувач пък се консултира от адвокатското дружество „Боянов и Ко“.

Американският купувач, чиито акции се търгуват на борсата в Ню Йорк, е глобален лидер в производството на подови настилки, като освен керамични плочки, портфолиото му включва килими, мокети, ламинати и подови покрития от дърво. Нетните му продажби за миналата година са за общо 7.8 млрд. долара, което е с 6% повече спрямо година по-рано, а нетната печалба е 532 млн. долара.

Американската група има дейност в Северна Америка, Европа, Азия и Австралия, но до момента не притежава други мощности в Източна Европа, което създава възможности за българската компания да се развие като ключова за региона.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.