Русия забрани филм за убиец на деца

Русия забрани премиерата на холивуския филм „Дете 44“ с мотива, че изкривява историята в навечерието на 70-та годишнина от победата на СССР във Втората световна война, предаде АФП.

Лентата „Дете 44“, в която играят Том Харди, Венсан Касел и Гари Олдман, разказва за сериен убиец на деца по времето, когато СССР се управлява от Йосиф Сталин. Базирана е на едноименния роман на британския писател Том Роб Смит.

Решението за спирането на филма е взето от министерството на културата в Москва след прожекция пред експерти във вторник. Те били категорични, че лентата изкривява факти и ще подразни тези, които добре познават историята. Освен това се появили и купища критични рецензии, според които съдържанието е откровено лъжливо. Един от най-крайните коментари е този на кинокритика Егор Холмогоров, наречен „44 нюанса мерзост“. Според него целта е СССР да бъде показан в неблагоприятна светлина, а жителите му като „мръсни, аморални, страхливи и откровено физически отвратителни орки“.

Действието на филма се развива през 1953 г., а главен герой е Лев Демидов, който има властта да се разправя с „враговете на народа“. Когато обаче в този списък попада жена му, семейството е заточено в далечен град, а Демидов понижен. Там започва да разследва убийствата на 44 деца и тръгва по следите на маниак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес