Борбата мина 1300 медала от големи първенства

Българската борба е първият наш спорт, минал 1300 медала от големи първенства в историята. Великото постижение стана благодарение на четирима младежи. Евелина Николова, Мими Христова и Георги Вангелов взеха сребро в свободния стил на европейското за мъже и жени до 23 години във Валбржих (Полша), а Евгени Генчев заслужи бронз при класиците.

„Тези младежи са на път да ни представят и на първите европейски олимпийски игри в Баку през юни - обяви президентът на федерацията Валентин Йорданов. - Реално можеше и златен медал да имаме, но ще го оставим за следващите състезания.“

Олимпийският, 7-кратен световен и 7 пъти европейски шампион награди своите последователи с купи и парични премии. За треньорите също имаше бонуси и грамоти.

През 2014-а борбата пак бе най-успешният спорт на България. Нашите асове спечелиха 23 медала, изпреварвайки в тройката боксьорите (14) и щангистите (12).

„Конкуренцията най-вече в Европа в последните години се засилва изключително – обяви Цено Ценов, шеф на европейската федерация и член на изпълкома на световната централа. - Поздравявам участниците за медалите. В момента вървят незабележими процедури за промени. Разработват се за след олимпиадата в Рио 2016. Най-важното е да се разделят състезанията по класическа и свободна борба. Така повече държави ще имат шанс да домакинстват. А състезания от петък до неделя ще са много по-атрактивни за феновете и телевизиите. Борбите в една категория ще се разиграват в два дни, като във втория ще остават най-силните четирима на полуфиналите. Това е много по-атрактивно за феновете.

България е най-голямото средище на борбата. Благодарение на авторитета на нашата федерация и на Валентин Йорданов само през миналата година в софийския център са тренирали 247 чужденци. А в други центрове на международната федерация са се готвили по около 40-50.“

Хитът на 2015-а ще бъде световното в Лас Вегас през септември, където ще се разиграват и олимпийски визи. И Йорданов призна, че очаква нашите да са в голямата игра. Близо 80 процента от билетите вече са продадени, а домакините са направили солидни рекламни и телевизионни договори.

Валентин Йорданов:

Искам да имам конкурент

„За борбата ще е хубаво да имам конкурент при изборите за президент на федерацията на 22 април - каза Валентин Йорданов. - Реших да се кандидатирам отново, защото усетих подкрепата на много клубове и важни личности.“

Малко вероятно е да има претендент, който да се изправи срещу най-титулувания спортист в историята ни. На последните 3 изборни събрания от стотина клуба само... 2 гласа общо не бяха за Йорданов. А на два пъти той събра най-много вотове и при избора за управата на БОК, където е първи вицепрезидент втори мандат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт