$ 50 млн. в сребърни монети извадени от 5150 метра дълбочина

Съкровище на стойност около $ 50 млн. е извадено от трюма на потънал на 4 ноември 1942 г. британски параход, съобщи в. „Дейли телеграф“.

Дълбоководната операция е извършена през 2013 г. в Атлантическия океан, на 770 км южно от о. Света Елена и на 1600 км от западното крайбрежие на Африка. За нея обаче се съобщава чак сега.

Близо 100-те тона сребърни рупии, събрани в 2000 сандъка, са потънали заедно с парахода „Сити ъф Кайро“, който ги карал от Бомбай за Лондон, но бил торпилиран два пъти от немската бойна подводница U-68. Екипажът и пътниците – 302-ма души, били евакуирани след първото торпедо, загинали само шестима. Второто торпедо разцепило корпуса и пратило кораба на 5150 метра дълбочина. Подводницата изплавала на повърхността и капитанът й Карл-Фридрих Мертен казал на оцелелите: „Добър вечер, извинете, че ви потопихме.“

„Роботизираният ни батискаф откри парахода веднага, но техниката няколко пъти едва не ни предаде заради ниската температура и голямото налягане на тази рекордна за откриване на корабни останки дълбочина“, сподели пред в. „Фигаро“ океанографката Маева Онда. И припомни, че дори останките на „Титаник“ в Северния Атлантик са на „едва“ 3784 м под морската повърхност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят