Със спектакъла “Пандора”: “Арабеск” отварят кутията с греховете

“Първата смъртна жена,/ моделирана от пръст,/ създадена от Боговете:/ Великолепен модел.// Пандора съм, аз съм Пандора!/ Нетърпелива и лакома./ Аз всичко притежавам./ Нетърпелива и лакома./ Съвършена!”

Върху мита за Пандора се базира най-новият спектакъл на балет “Арабеск”. Той разказва историята на Пандора в седем картини, посветени на седемте смъртни гряха и тяхната проекция в нейното съзнание.

Жанрът на произведението е определен като холандска камерна опера с хореографски сцени. Странната форма – хореография на Боряна Сечанова върху жива музика, изпълнявана от камерен ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров и три певици – оперната прима Цветана Бандаловска и народните изпълнителки Евелина Христова и Даниела Димитрова от "Мистерията на българските гласове", е изцяло нов холандско-български творчески проект.

Идеята възникнала при предишното идване на композитора Пол ван Брюхе. През 2013 г. беше премиерата на пиесите Res Nullius 1 и 2 по негова музика, написана в съавторство с ученика му - българския композитор Петър Дундаков, за хореографиите на Боряна Сечанова и Асен Наков.

За либретото на “Пандора” Ван Брюхе помолил свой приятел – Берто Рейнердс. (Негови са стиховете в началото на тази статия - б.а.) Рейнердс направил цялостно проучване на всичко написано и композирано за Пандора, преди да създаде песните, които пък са преведени от Димитър Кабаков. Никола Налбантов е автор на сценографията и костюмите.

“Пандора” е съвместна продукция на Музикалния театър, Балет "Арабеск", Изпълнителския фонд за изкуства (Холандия), програмата "Култура" на Столичната община и Министерството на културата. Концертна премиера на музиката на ще има днес от 18 ч. в Софийската градска художествена галерия. Входът е безплатен. Премиерата в Музикалния театър ще е от 19 ч. на 23 април.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура