Георги Кадиев: КТБ е явна пирамида

"КТБ е явна пирамида. По-лошо е обаче това, че гуверньорът на БНБ Иван Искров е пробит и го държат с нещо. Нали това казва Цветан Василев в последното си публично изявление. Той трябва да говори, за да се разплете истината около банката". Това каза пред bTV депутатът от БСП Георги Кадиев.

"Вината на Орешарски и Чобанов за състоянието на банката е огромна. Аз говорих с Василев преди банката да влезе под особен надзор. Той живееше с мисъл, че банката ще оцелее. Говореше, че друг инвеститор може да влезе срещу някакъв процент в банката, може руската ВТБ да получи по-голям дял. Не е ставало дума, че искат да му вземат банката”, разказа Кадиев.

Социалистът обаче окачестви КТБ като чиста проба пирамида, защото банката е раздавала кредите без обезпечение.

„Ето примерна схема. Фирма тегли 5 млн. лева. Дава 4 млн. лева на друга фирма, а с 1 млн. покрива лихви в продължение на няколко години. Реално кредитът е обслужван, но като се влезе в детайли и се виждат нещата. Реално държавата направи така, че сега се разпродават активи на банката”, разказа още Кадиев.

Той хвърли светлина и около факта, че Цветан Василев е депозирал показания при нотариуси в чужбина. Според него това застрашава националната ни сигурност.

„Националната ни сигурност е пробита. Сега определени служби имат информация за корумпирани български политици и могат да ги манипулират. Нали не си представяте, че в някой нотариус ще има важна информация за бизнесмени и политици от друга страна, и секретните служби ням да се поинтересуват от тази информация. Макар че тя се води защитена. Цветан Василев трябва да говори. Това е истината. Всичко друго е замъгляване. Дупката в КТБ е 3,6 млрд. лева. Ако успеят да съберат и 150 млн. лева, пак ще е добре. Има хора, които не искат Василев да се връща”, завърши Кадиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини