Трите момичета, държани затворени в „Люлин”, никога не са ходили на училище

МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Наказания в пловдивската Спешна помощ заради отказана помощ на 2-годишно дете

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова откри семинар на тема “Изкуството в променяща се Европа – време и граници“

Меркел обеща на Гърция помощ при военна агресия от Турция

Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на Алексей Петров за пране на пари

България е партньор по 8 стратегически проекта

Индустриална зона „Загоре” в Стара Загора ще бъде първата в България от модерен тип

Чарли Шийн продава имението си в Лос Анджелис

България и Сърбия подписаха три меморандума за транспорта и социалната политика

Задържаха под стража дилър, заловен в казино

“Изворите” с трите моми в Котел – сред първенците в онлайн фотоконкурс

190 варненчета станали жертви на престъпления за година

2,3 млн. лева за инвестиции в Котел

Загиналите в хотел Вероника с договори посмъртно

Четиримата загинали и петимата оцелели при срутването на хотел “Вероника” в Слънчев ден ще получат трудови договори със задна дата. Това заяви пред “Труд” директорът на инспекцията по труда във Варна Иван Иванов.

По закон, когато трудовите полицаи разкрият работници без договор, могат да обявят, че между тях и работодателя има трудово правоотношение и да определят началната му дата. Засега не е ясно коя от фирмите, замесени в трагедията, ще бъде определена за работодател на пострадалите.

Трудовите договори ще позволят на близките на жертвите да получат обезщетения от НОИ, както и да заведат граждански искове срещу компанията.

По закон при смърт на осигурен семейството му има право на еднократна помощ от 540 лв.

Главният изпълнител на обекта – фирма “Планекс” твърди, че не е наемал работниците. Подизпълнителят “Бултранспорт груп” трябва да представи документи по казуса пред инспекцията по труда.

Според една от версиите работниците са наети от фирма “Дигинг”, която също е замесена като подизпълнител. Неин представител обаче е показал на разследващите договор за наем с друга компания. В него било записано, че дружество от друг град е наело от “Дигинг” багер и двама служители, които да работят по събарянето на нискоетажни сгради в неназован курорт.

Оцелелите работници твърдят, че са били извикани от г-н Георгиев, за когото се предполага, че е управителят на “Дигинг”, за да събарят хотел “Вероника” извън работно време срещу допълнително заплащане. На обекта ги извикал Йовко, който обаче казал пред разследващите, че е само шофьор. Противоречивите показания тепърва ще се проверяват.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.