Давутоглу: И папата е във фронт на злото

„Изправени сме пред фронт на злото, открит срещу нас. Сега към него се присъедини и папата.“ С тези думи вчера турският премиер Ахмет Давутоглу разкритикува папа Франциск, който в неделя нарече кланетата на арменци в Османската империя през 1915 година „геноцид“, предаде АФП.

Острите си думи Давутоглу произнесе пред поддръжници на управляващата Партия на справедливостта и развитието на откриването на предизборната кампания за парламентарния вот, който е на 7 юни.

„Няма да позволим историята ни да бъде обиждана“, категоричен бе премиерът, който определи позицията на Франциск като несправедлива. Турция винаги е отхвърляла обвиненията в геноцид срещу арменци. Според историята в кланетата са загинали 1,5 милиона души, но според Анкара жертвите арменци са три пъти по-малко и са паднали в битки.

Във вторник президентът Реджеп Ердоган също размаха пръст на главата на Римокатолическата църква, като нарече изказването му глупост и го предупреди да не прави отново същата грешка. Вчера държавният глава бе категоричен, че Турция ще игнорира резолюцията на Европарламента, която се очакваше да бъде гласувана снощи. С документа Анкара официално се призовава да признае, че кланетата на арменци са геноцид. „Подобно заявление влиза през едното ухо и излиза през другото, невъзможно е Турция да приеме подобен грях или престъпление“, заяви Ердоган пред журналисти, преди да отпътува за Казахстан.

От своя страна САЩ призоваха да се получи пълно потвърждение за същността на масовата гибел на арменците, преди да се употребява думата геноцид.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят