Прокуратурата: Частници печелят милиони от аварии с боеприпаси (обзор)

От прочистване на гръмнали боеприпаси в заводи у нас частни фирми печелели милиони левове. Площадката в село Иганово е била като разграден двор, дори стадо коне необезпокоявано пасели там. Това става ясно от становището на прокуратурата в Карлово, разпространено до медиите.

Разследващите установили, че има груби нарушения при охраната на площадката, което позволявало нерегламентирано проникване в района. В деня на първия взрив от 7 ч до 19 ч били на смяна седем охранители от ВМЗ-Сопот.

Те обаче напуснали постовете си поне 20 минути по-рано. Нощната смяна чак след 19 ч се насочила към постове си. Така нямало пазачи повече от 30 минути. “Едва ли е случайност, че първият и вторият инцидент са възникнали именно в този отрязък от време - първият около 19, 20 ч, вторият малко след 7 ч, т. е. в периода, през който се сменят постовете на охраната”, пише в прокурорския доклад. Там е посочено също, че в района няма видеонаблюдение въпреки изрични указания на КОС. От близо година не работел СОТ-ът на склад?6. От постовете нямало видимост към всички обекти, имало и скъсани огради. От прокуратурата са в недоумение, че по вратите на складовете с боеприпаси имало прозорци, през които можело да се хвърли леснозапалима течност.

Обвинителите се натъкнали и на фрапиращ факт - преди първия взрив на площадката от месеци пасели над 20 коня под предлог, че трябвало да изяждат тревата, за да не се коси, каквито са изискванията за противопожарна безопасност. Собственикът на стадото влизал в завода, когато си искал - по устно разрешение от изпълнителния директор, съобщи прокуратурата.

Охранителите твърдели по време на разпити, че го придружавали, но не ставало ясно кой е пазел по това време районите им. Вчера изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев не вдигаше телефона си.

На 23 март районният прокурор на Карлово поискал от командира на Сухопътните войски осигуряване на сапьори за прочистване на производствената и складовата база и периметър от три километра от осколки и невзривени боеприпаси. Военните започнали операцията си за прочистване в радиус от 1 км от външната страна 10 дни след инцидента, твърдят от прокуратурата. Оттам допълват, че служителите на армията били съсредоточени във външния периметър и така блокирали процесуално-следствените действия на местопроизшествието. Това наложило районната прокуратура изрично да посочи конкретните обекти за почистване.

“След направено проучване при разследване на подобни инциденти бе установено, че всъщност се касае за установена практика вътрешният периметър да се прочиства от частни фирми срещу суми над милион лева. Само за сравнение - прочистването на района на “Петолъчката” след последния инцидент там (през юни 2012 г., б. а.), на периметър в пъти по-малък от този на ВМЗ АД, е струвало на фирмата около милион и двеста хиляди лева. Простите аритметични изчисления показват, че такова прочистване от частна фирма би струвало на ВМЗ АД сума над 10 милиона лева”, се казва в доклада. По инициатива на прокуратурата се стигнало до среща с командира на Сухопътните войски. Така било решено сапьорите да направят и вътрешно прочистване на района, като им се заплатят само консумативите - пътни, дневни и др.

“Размерът на сумата и упоритото настояване прочистването да бъде извършено от частни фирми също са предмет на отделна проверка и разследване на евентуална версия за умишлени действия по предизвикване на инцидента”, пише в доклада.

От прокуратурата заявиха, че в гръмналия на 14 април цех 835 бил извършен оглед шест дни по-рано. След това той бил запечатан и до взрива служители от районното управление на МВР в Карлово не са влизали в него.

Иганово и Певците в паника заради провал на розобера

Жителите на пловдивските села Иганово и Певците (община Карлово) са силно притеснени, че могат да останат без препитание това лято при евентуален провал на розоберната кампания заради перманентните взривове в производствените цехове и складове на ВМЗ край населените места.

От 21 март е отцепена трикилометрова зона около тях, в която попада и немалка част от засадените с рози масиви. В землището на Иганово има около 150 дка от насажденията, а още толкова са край Певците. Розоберът осигурява прехраната на населението и най-вече на хората от ромските махали в двете села. По традиция кампанията стартира в края на май - началото на юни, но през април основно се обработват масивите. “Съселяните ми са силно притеснени, че заради новите взривове няма да могат да си направят обработка на розите поне още 20-30 дни и тазгодишният розобер може да се провали. Освен това и домашните животни не могат да излизат на паша вече четвърта седмица в отцепената зона над селото, а това е сериозен проблем”, коментира кметът на Иганово Стефан Данчев.

О.р. полк. Валентин Радев, експерт по боеприпаси и зам.-председател на комисията по отбрана в Народното събрание: Саботаж е най-малко възможната причина

Незнание и некомпетентност е да се говори за саботаж (една от основните версии, която беше лансирана от министъра на икономиката Божидар Лукарски по повод инцидента в склад на ВМЗ-Сопот, б.р.). Може и да има някаква друга причина, но за мен тази версия е най-отдалечената и най-невъзможната. Никога не е изключено, разбира се. Няма никакъв мотив за това. Не разбирам защо трябва да го прави някой. Изключваме възможността за терористичен акт. Даже и конкуренция няма. Хората не знаят, че всеки завод е специализиран в нещо.

Ту има една-единствена и малка конкуренция, че документацията за гранатометите и РПГ-9 бяха изнесени към частен завод. Има работа за всички.

Възможната причина може да е около това, че това са нови изделия. Преди 15 години беше направен първият образец на тези термобарични гранати. Те сега правят някакъв изменен тип. Това, което правят, все още не е наложено в производството. Има за изпълнение на още изисквания. Може и малка промяна в състава на взривното вещество, което е много чувствително, да се получи реакция. Аз съм технократ човек и по-скоро мисля, че нещо е объркано. Те са стояли там 25 дни. Казвам ви в прав текст, че този завод е изсмукан от съдържание. Той не може да прави почти никакви крайни изделия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право