Съдът решава за фалита на КТБ до седмица (обзор)

До седмица ще стане ясно тръгва ли процедурата по несъстоятелност на КТБ.

Кредиторите на банката обаче, основен сред които е държавата чрез Фонда за гарантиране на влоговете, ще могат да получат парите си най-рано след година и 2 месеца.

Вчера съдия Иво Дачев от Софийския градски съд обяви за решаване делото за фалита на банката. Страни по процеса са КТБ чрез временните синдици, БНБ, Фондът за гарантиране на влогове, прокуратурата и акционерите „Бромак” и „Бългериан Акуизишън къмпани”. Пред съдебната зала вложители настояха за открит процес за КТБ. Делото обаче тръгна при закрити врати, тъй като представителите на БНБ и КТБ се позоваха на Закона за банковата несъстоятелност, според който тези дела са секретни.

В залата акционерите поискали представителите на КТБ да бъдат отстранени, защото са упълномощени от квесторите, а в банката вече има временни синдици. Оказало се обаче, че в папките по делото има пълномощно и от тях. Акционерите поискали и акта за отнемането на лиценза на КТБ да бъде обявен за незаконен, понеже Върховният административен съд (ВАС) ги лишил от пряк контрол върху действията на БНБ. ВАС отказа да гледа дело за връщане на лиценза, защото акционерите нямали правен интерес. Вчера съдия Дачев отхвърлил и това искане.

Още другата седмица ще има решение за фалита на КТБ, но осребряването на активите є няма да стане скоро.

След евентуалното обявяване на КТБ във фалит започва да тече 2-месечен срок, в който кредиторите на банката, сред които е и държавата, могат да поискат от синдиците да ги включат в списъците за вземания. В друг 14-дневен срок синдиците изготвят тези списъци. Ако има недоволни кредитори, чиито вземания не са одобрени, те могат да възразят пред синдиците в нов 14-дневен срок. Ако отново не се стигне до консенсус, кредиторите могат да предявят претенция пред съда. Възможно е тези дела да се проточат с години. Срок тече и за онези кредитори, които са пропуснали първите 2 месеца да се впишат в списъците. В рамките на година те могат да предявят претенция пред съда, като през това време вписалите се кредитори чакат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини