на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Украински аналитици виждат шест сценария за Донбас

Примирето в Източна Украйна, установено след Минските споразумения, като цяло се спазва е изводът на ОССЕ. Обаче и от двете страни почти всеки ден идват съобщения за нарушения.

Аналитиците от института за стратегически изследвания “Новая Украина” разработиха шест варианта за бъдещето на тези територии след подписването на Минските споразумения.

Базов сценарий: изпълнение на Минските споразумения

Базовият сценарий предвижда изпълнение на минските споразумения – изтегляне на тежкото въоръжение и установяване на разделителна линия със специален режим за пресичане.

“Фактически това е линия, която може да стане нова граница”, се казва в доклада на експертите.

Реализацията му предполага значителна подкрепа за Украйна от страна на западните партньори – финансова, военна и геополитическа.

Военна победа и възстановяване на статуквото

Вероятността от военен сценарий за решаване на конфликта е 30%. Украинските власти могат да вземат решение за война до победен край в случай на сериозна военна и финансова подкрепа от страна на САЩ и ЕС и предоставяне на Киев на тежки оръжия.

“В отговор на западната помощ за Украйна Русия ще увеличи военните мощности на територията на военните действия. Едва ли такъв риск устройва Запада”, сочат експертите.

Замразяване на конфликта

Като най-вероятно развитие на събитията в Донбас експертите смятат замразяването на конфликта. Този сценарий има 50% вероятност да се реализира, смятат те. Но териториите, които се намират под контрола на опълченците, не мога да останат дълго в “замразено” състояние.

Западът също ще способства за прекратяване на подобен “замразен конфликт”, тъй като тези територии могат да се превърнат в източник на заплахи за безопасността на европейския континент.

“Отхвърляне”

“Значителна част от украинците все по-малко приемат идеята да воюват и плащат с живота си за регион, който не е лоялен към украинския държавен проект, който е губещ и враждебен”, пишат авторите на изследването.

Според тях “отхвърлянето” е възможен сценарий в случай на консенсусно политическо решение за изход от конфликта на властите в Киев с цел запазване на държавността и създаване на условия за мирно развитие на Украйна. Този сценарий е доста вероятен (40%), тъй като е приемлив и за двете страни, заинтересувани от решаването на конфликта. Експертите смятат, че такова развитие на събитията може да ускори процеса на създаване на нови рамки на безопасност в Европа, обаче е свързан с рискове от възобновяване на блоковото разделение и нова Студена война.

“Презареждане”

“Презареждането” на Донбас е насочено към запазване на териториите в състава на Украйна, възстановяване на Луганска и Донецка област като административни единици, но с автономен статут.

Вероятността за такова решение на конфликта е малка – едва 20%. Украинските власти рискуват да загубят популярността си в случай на подобни преговори, а всякакви договорености с опълченците ще бъдат възприети от част от обществото като капитулация. При това се запазват заплахите от разпространение на нестабилност, престъпност и тероризъм и на останалата територия на Украйна.

Сценарий “Голям Донбас”

Най-малка е вероятността Източна Украйна да се развие по сценария, който експертите наричат “Голям Донбас”. “Големият Донбас” може да се превърне в мощен промишлен регион при наличие на целенасочена държавна политика за възстановяване на териториите и връщане на бежанците. Регионът би могъл да се ползва с особен икономически статут. Мирът, а също така заинтересоваността на Украйна, Европейския съюз и Русия са условия за реализацията на подобен прект. Обаче вероятността той да се случи се оценява на 10%.

“Премахването на санкциите, нормализирането на икономическите отношения, формирането на нова договорна основа изискват нов постоянно действащ формат за преговори Украйна – ЕС – Русия. Този формат може да бъде създаден като постоянно действаща тристранна депутатска комисия с подкрепата на тристранна експертна група”, се казва още в изводите на експертите.

(От “РИА новости” със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.