Моу се превръща в бедствие

Стоян Александров с две обвинения за банкови сделки без разрешение

Полицията задържа четирима иманяри Предотвратена е незаконната продажба на ценни монети

Побой между работници в кравеферма завърши със счупена ръка

Будни боляри искат да издигнат паметник на цар Ивайло, закрит мост над Янтра и да позлатят кубетата на Патриаршията в Търново Трите проекта ще струват общо около 12 млн. лева

Трусът събори комин в Садово, заподозряха го за ВиК авария

Изправят пред Темида син, пребил майка си Мъжът нарушил заповед за защита срещу домашно насилие

Съдят ученик за търговия с наркотици Съученик издал деветокласника наркопласьор

Президентът Румен Радев назначи проф. Венцислав Мутафчийски за шеф на ВМА

Тръмп предложи учителите да бъдат въоръжавани

Нинова: Отговорните за кражбите от оградата да бъдат наказани

Софийският градски съд пусна предсрочно от затвора мъжа, който уби с джипа си 6-годишно дете в Панагюрище Решението ще бъде обжалвано

Жена се оплака, че е отвлечена и изнасилена Лекари не откриха следи от насилие

Корея похарчи над 220 000 долара за тридневната визита на сестрата на Ким Чен-ун

Малките старозагорски математици спечелиха 11 медала в Тайланд

Съдът: Няма виновен за аферата „Костинброд“

{i}Росен Желязков: Не се сърдя на прокуратурата и няма да съдя държавата

Почти две години след скандалната афера “Костинброд” единственият обвиняем – бившият главен секретар на Министерския съвет (МС) Росен Желязков, бе оправдан напълно от Софийския градски съд.

Като служител на кабинета на Марин Райков Желязков бе обвинен за престъпление по служба за това, че не е упражнил контрол върху производството на бюлетините за извънредните парламентарни избори през 2013 г. и се е стигнало до надпечатване на 350 хил. бройки. По този начин направил облага за печатницата “Мултипринт” и собственика й Йордан Бончев, общински съветник от ГЕРБ в Костинброд. Така Бончев си спестил разходи по организацията и производството, а у обществеността възникнала нагласата за силно недоверие към изборния процес.
Два дни преди изборите тогава сигнал до прокуратурата, че се готви манипулация на вота, подаде депутатката от БСП Мая Манолова. На следващия ден, съвпаднал с деня за размисъл, прокурори и служители на ДАНС нахлуха в печатницата, а бившият журналист и сега евродепутат Николай Бареков обяви, че се е подготвяла мащабна подмяна на вота. По-късно такива обвинения прокуратурата не повдигна. Оказа се, че и сред намерените бюлетини няма такива, които да са попълнени за конкретна партия.

Вчера Желязков обясни пред съдия Ани Захариева, че постът му на главен секретар на МС е с техническа, а не с властова функция. “Мултипринт” са имали задължението да отпечатат изборните книжа и да ги доставят опаковани в специални кашони и слепени на кочани от 50 бюлетини – общо 8 343 000 броя.
“Нито аз, нито премиерът Райков е получавал сигнал за нередности по изпълнението на договора с “Мултипринт”, каза Желязков. Той увери, че всеки ден подчинените му Веска Янева и Иво Цонков са му докладвали по електронната поща за хода на отпечатването на изборните книжа по сключения контракт с печатарите от Костинброд. “Тези служители са с безупречна репутация в системата на изпълнителната власт и не за първи път отговарят за подготовката на избори”, допълни Желязков.

Адвокатът му Трендафил Трендафилов заяви, че така повдигнато обвинението би подвело под отговорност и служебния премиер Марин Райков.
Представителките на прокуратурата Нина Кирилова и Теодора Златева поискаха условна присъда от 2 години затвор за Желязков. След като чуха оправдателната му присъда, те обявиха, че ще протестират пред Софийския апелативен съд, но отказаха какъвто и да е коментар.

“Още в самото начало заявих, че уважавам тезата на държавното обвинение. Също така намирам, че днес взаимно изразихме общо разбиране, че този случай доведе до необходимата промяна в законодателството с измененията в Наказателния кодекс и Изборния кодекс, така че да не се допускат каквито и да е форми на спекулация в изборния процес”, каза на излизане от съдебната зала Желязков. Той допълни, че не се сърди на прокуратурата и няма да съди държавата, ако бъде окончателно оправдан и намекна, че е научил важни уроци по време на делото. Какви – не стана ясно, защото като държавен служител бил изградил “институционално мислене”.

Според източници на “Труд” премиерът Бойко Борисов е готов да назначи Росен Желязков отново за главен секретар на МС. В момента Желязков съветва премиера по въпросите за електронното управление и административната реформа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете