Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Рашидов награди „Лувър“ и „Роден“ (обзор)

С почетното отличие „Златен век” (с огърлие) бе награден Жан-Люк Мартенез, директор на музея “Лувър”. То му бе връчено от министъра на културата Вежди Рашидов на церемония в българското посолство в Париж часове след откриването на изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”. Осемлъчната посребрена звезда се присъжда на хора с изключителни заслуги за развитието и популяризирането на българската култура и изкуство. Мартинез получи и екземпляр №7 от уникално лимитирано издание на книгата „България – Панагюрското златно съкровище”, отпечатана само в десет копия.

„Тук е и една прекрасна дама, смея да кажа, че сме приятели – каза Рашидов. – Докато правеха ремонт на музея „Роден”, тя и екипът й решиха, че могат да представят произведения на големия скулптор в София. Много я обичам и безкрайно й благодаря, че направиха такъв голям празник в България. Затова Министерството на културата награждава Катрин Шевийо със „Златен век”.

Директорката на музея „Роден” също получи екземпляр от лимитираното луксозно издание за тракийското злато. „За нас е чест да получим тази награда – каза г-жа Шевийо. – Искам само да кажа, че изложбата на Роден в София не беше само среща между министър и директор, а по-скоро на двама силно влюбени в скулптурата хора. Второто нещо е, че България има изключително стара и богата култура, която през огромната част от времето е била свързана с историята на Европа. Роден е известен в цяла Европа, така че това беше начин за среща на българските ценители с изкуството му. Чест е за мен да получа тази награда, но искам да добавя и нещо за музея, който положи огромни усилия за организацията на изложбата. Тъй като министър Рашидов харесва и рисунки на Роден, подарявам три от тях, както и най-новата книга, посветена на него.” „Половината ще подаря на новия ни музей, значи едната наполовина”, пошегува се министърът. А после прехвърли шегата към директора на Лувъра: „Катрин Шевийо ми даде Роден, сега очаква един малък Делакроа от г-н Мартинез.”

„За мен също е особена чест да получа отличието на българското Министерство на културата – каза Жан-Люк Мартинез. – Изложбата, която открихме вчера, всъщност е особена история, свързана е с археолог, за когото миналото на България е мечта. Много дълго слушахме във Франция за разкопките и откритията, които се правят у вас, без да можем да видим самите резултати. Често се казва, че пишем книгите, които бихме искали да четем. Така че ние в Лувъра направихме изложба, която бихме искали да видим. За нас беше чудесно приключение да открием прекрасното ви наследство. И Алексанър Баралис, който правеше разкопки в България, се присъедини към екипа, който подготви изложбата. Това е най-големият подарък, който можехме да направим на френската научна общност и на посетителите в Лувъра.”

Александър Баралис и другите трима куратори на „Епопея на тракийските царе” Негин Матийо, доц. Милена Тонкова и приф. Тотко Стоянов, както и Беноа дьо Сен Шама от екипа на Мартинез бяха отличени със „Златен век” втора степен.

„Пътят до реализирането на тази изложба беше дълъг и стръмен – коментира Рашидов. – Удоволствието, което изпитахме на откриването снощи в Лувъра, дължим на хората, които бяха извън прожекторите и работиха повече от три години, за да бъде тази бляскава експозиция факт. Това са научните ръководители и кураторите. Знам, че за колосалния им труд какъвто и да е орден ще е много малък. Но „Златният век” е нашият знак и израз за признание на работата им.”

След откриването на изложбата във вторник е имало специална вечеря в „Кафе дьо Ришельо” (заведението е в крилото, където са изложени тракийските богатства), на която са присъствали и част от спонсорите. Петте компании, дарили най-много средства, са събрали около 15 000 евро.

Организаторът на цялостната подготовка и транспортирането на експонатите от България до Франция – проф. Божидар Димитров, не успя да присъства на откриването. Той пътувал с автомобил на Националния исторически музей, който се повредил в Словения. Помогнали му българи от местна бензиностанция и едва вчера успя да види готовата експозиция. Снощи бе и второто є откриване, на което присъстваха директорите на 17-те български музея, дали експонати за Лувъра.

Бойко Борисов:

България на три култури!

На заседание на Министерския съвет вчера премиерът даде кратък отчет за посещението на българската делегация в Париж за откриването на изложбата “Епопея на тракийските царе” в музея “Лувър”. Ето част от стенограмата:

“Бяхме изключително добре и радушно посрещнати и от френския президент – социалист, знаете, и от премиера Валс, и спечелилия местните избори ръководител на десницата Саркози. Просто във всички посоки България се ползва с изключително голям авторитет в момента като правителство, за което благодаря на всички вас, на партиите, които ни подкрепят. Просто, както президентът Оланд каза: “Видя, не отидох в България година и половина докато те нямаше, а сега ще дойда, иначе щеше да се разсърдиш”. Хората бяха там и слушаха. Тази година и половина загубена за България време е пагубна, да ви кажа. Пагубно време за България, но така или иначе, дори с жеста, който направиха към България – да отворят Лувъра за наша изложба, трябва да ви кажа уникални неща има и невероятен отзвук има там.

Само вчера от всички най-големи изложби и музеи в света – заявки да отидат да гостуват там, защото и маските, и тракийското съкровище, и начинът, по който в Лувъра са го аранжирали. По един перфектен начин, професоре, е изложено цялото съкровище и показва всъщност каква огромна култура са имали траките. България на три култури лежи като държава.

Четири милиона ще видят това, което е изложено там. Да не говорим, че брошури на български, на английски, на френски, книги, които там се разпространяват. Директорът на Лувъра ни посрещна и ни беше гид и каза пред техните министри, френските, които бяха дошли на откриването, казва: “Това, което е Джокондата, примерно, това тракийско съкровище е съизмеримо и не може да каже кое е по-голямо”.

Изключително съм щастлив и действително благодаря за това, което правите през тези няколко месеца, защото резултатите започват да са много видими и много осезаеми към отношение и отношението към държавата като такава.

На времето това е било мечтата на Людмила Живкова – в Лувъра да влезе и да направи изложба, онази държава на времето, да влезат в Лувъра. Това сега беше направено за България. Хора като Калфин, които са били външни министри и в дипломацията, знаят, че такива жестове не се правят само заради доброто съкровище и това, което имат. Това са политически решения и то на социалистическо правителство, на форлайтера на социалистите в Европа – така както на ЕНП е канцлерът Меркел, така е президентът Оланд за социалистите. Посрещнаха ни, казаха и на пресконференцията сте чули много окуражаващи думи за България и за това, което правите. Така че, ни най-малко, дето се вика, няма самохвалство в това, което казвам. Това са факти и хората ги отчитат.”

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.