Бивш депутат от Върховната Рада бе убит в Киев

В украинската столица бе убит бившият депутат от Партията на регионите във Върховната Рада Олег Калашников, съобщи изданието "Украински новини".

Убийството е станало снощи в близост до дома на депутата. Изданието, цитирано от ТАСС, разполага с данни, че в последно време той е бил заплашван с физическа разправа заради политическите си възгледи, включително и призива си за мащабно отбелязване на 70-годишнината от победата във Великата отечествена война. Той е получавал и писма със заплахи. Калашников е известен и с това, че организираше акции "анти-Майдана".

Полицията започна разследване за предумишлено убийство, уточни на своята страница във "Фейсбук" депутатът Антон Герашченко, който е съветник на министъра на вътрешните работи. Следствието работи по няколко хипотези, включително за това, че убийството е свързано с политическата дейност на Калашников и неговото участие в организирането на протестните манифестации в подкрепа на Янукович /контрапротестите, които се провеждаха успоредно с проевропейските протести на Майдана в Киев, довели до свалянето на режима на Янукович/, уточни депутатът, цитиран от АФП.

Проучват се и тезите, че убийството е свързано с конфликт заради търговски интереси или личен конфликт. Смъртта на Калашников следва тази на бившия губернатор и член на Партията на регионите Олександър Пеклюшенко, който се самоуби в средата на март в къщата си в южната част на Украйна. Малко преди това друг бивш депутат от Партията на регионите - Станислав Мелник, бе открит мъртъв в дома си до Киев, като по всичко изглеждаше, че смъртта му е в резултат на самоубийство.

В края на февруари друг бивш парламентарен водач от същата партия скочи от прозорец на 17-я етаж на сграда в Киев. В края на март загина по-малкият син на бившия президент Виктор Янукович - 33-годишният Виктор Янукович-младши. Той се удави, след като микробусът, с който искал да прекоси заледеното езеро Байкал, пропаднал през леда. Близките на Янукович определиха смъртта му като нещастен случай, но някои наблюдатели в Украйна я намират за съмнителна.

Виктор Янукович бе свален от парламента след бягството си в Русия през февруари 2014 г. след три месеца проевропейски протести на Майдана в центъра на Киев, които бяха потушени със сила. След неговото падане от власт Партията на регионите, която бе най-могъща в Украйна по време на управлението му, практически изчезна от политическата сцена

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят