Шефът на КЕВР: Ще направим всичко възможно да няма повишение на цената на тока

"Новият състав на регулатора ще направи всичко възможно да няма повишение на цената на тока за битовите потребители. Някои хора смятат, че това е популизъм, но не е. Не е свързано и с предстоящите местни избори. Съвсем други са причините да се търси решение токът да не поскъпва”, заяви в „Здравей, България” председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

"Само преди няколко месеца имаше поскъпване от 10% и не е нормално в рамките на по-малко от година да има второ и то с драстична разлика. Също така България е на второ място по брой на енергийно бедни домакинства. Ако поскъпне токът и сме шампион по това в Европа, не е ли това доказателство, че не можем да се справим с проблема. На трето място – считам, че поскъпването на електроенергията не решава проблемите на сектор „Енергетика”. Само реформите могат да направят това”, заяви той.

Иванов допълни, че от 2000 г. досега три пъти са намалели енергийните помощи. По думите му в това отношение нещата също трябва да се променят.

"Нашата цел е през 2016 г. електроенергията ни да премине към либерализиран пазар. Това ще има положителен ефект, защото в цял свят конкуренцията между различни производители ражда по-ниски цени и по-добро качество на услугата. Освен това основните фактори, които поддържаха висока цена на тока, трябва да минат под определен контрол”, поясни председателят на КЕВР.

"Ще проведа задълбочени преговори с трите ЕРП-та и ще търсим възможност да не се случи това, което те искат”, ангажира се Иван Иванов.

Според него всеки по веригата производител-потребител трябва да поеме част от отговорността.

"Потребителите го направиха като токът им поскъпна с 10%. НЕК поема своята част, като заявява, че не иска повишаване на цените. Нека ЕРП-тата да поемат и своята отговорност. Всеки трябва да направи крачка към стабилизиране на сектора”, на мнение е шефът на КЕВР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес