Фигаро: Тайнствената епопея на траките се разкрива в Лувъра

Тайнствената епопея на траките се разкрива в Лувъра, пише френският в. „Фигаро“ по повод откритата във френския музей експозиция „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“, която може да бъде видяна във френската столица до 20 юли.

Когато говорим за траките първите неща, които ни идват на ум са, че са били съседи на гърците. Сещаме се за Спартак, повел робите на въстание. Припомняме си поетът Орфей, син на музата Калиопа, който очарова дивите животни с лирата си и се опитва да вземе своята любима Евридика от подземното царство. Сега с новата експозиция французите и чуждестранните посетители на Лувъра ще могат да навлязат в детайлите на живота на траките, да се опитат да разберат по-добре каква е била тяхната история, тяхното ежедневие, тяхното място в античния свят, пише Фигаро.

Изданието уточнява, че представените предмети в експозицията свидетелстват за необичайно великолепие, за занаятчийските умения на хората, които са ги изработили, но и разкриват какви връзки и контакти са имали траките с техните могъщи съседи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура