ЕС призова Русия, Иран и Турция да изпълнят обещанията си за Сирия

Григор Димитров безмилостен срещу Жил Симон – 6:2, 6:1

Безплатни имунологични прегледи правят в МУ-Пловдив

Опозицията не може да прости поредния успех на правителството по отношение на председателството на Съвета на ЕС, заявиха от ГЕРБ

Върховната административна прокуратура извърши проверка по сигнал за незаконно издаване на разрешителни за изграждане на ВЕЦ

Тръмп почисти пърхота на Макрон в Белия дом

Германия дарява още един милиард евро за Сирия

Продават лични вещи на Мадона против волята й

Мъж почина, след като се удави в река Струма в Перник

Fibank спечели наградата „Продукт на годината“

Възрастна жена изгоря пред очите на дъщерите си

Дмитрий Песков: Москва е за запазване на споразумението за ядрената програма на Иран

Полицаи предотвратиха масово сбиване между две фамилии в село Розино Замеряли се с камъни и стъклени бутилки

Гърция започва разследване за финансови нарушения в УНИЦЕФ

Продават на търг картината на Модиляни “Легнало голо тяло”

През 2014 г. българите са харчили най-много за дрехи и обувки

Годишният общ доход средно на лице от домакинство през 2014 г. е 4 813 лв. и остава без промяна спрямо 2013 година.

Работната заплата формира 54,2% от общия доход на домакинствата, което е с 1,1 процентни пункта повече в сравнение с 2013 година, съобщиха от НСИ.

Доходите от всички социални трансфери (пенсии, семейни добавки за деца, социални помощи, стипендии и обезщетения при безработица) формират 29,4% от общия доход на домакинствата.

През изминалата година относителният дял на дохода от домашно стопанство намалява спрямо 2013 г. и е 1.4% от общия доход на домакинствата. През 2014 г. българските домакинства са изразходвали 4 509 лв. средно на лице, което е с 1,0% повече в сравнение с 2013 година.

За храна са изразходвани 1 458 лв. средно на лице от домакинството. Относителният дял на разходите за храна от общия разход намалява от 33,2% през 2013 г. на 32,3% през 2014 година.

През 2014 г. намаляват с 4,1% спрямо 2013 г. и разходите за жилище, вода, електроенергия и горива. Всички други разходи се увеличават на годишна база, като най-съществено е увеличението при разходите за облекло и обувки (с 11,0%), жилищно обзавеждане и поддръжка на дома (с 9,2%), транспорт (с 6,9%) и разнообразни стоки и услуги (с 6,5%).

Данните показват, че настъпват промени в структурата на потреблението на българските домакинства. През 2014 г. домакинствата намаляват консумацията на хляб и тестени изделия с 4.6 кг (спрямо 2013 г.) и тя достига 93.2 кг средно на лице.

Повишава се слабо консумацията на безалкохолни напитки, месо и плодове. Понижение се наблюдава при консумацията на прясно и кисело мляко, зеленчуци, картофи и месни произведения. На годишна база се увеличава потреблението средно на лице от домакинство на алкохолни напитки (от 27.1 на 28.4 л) и цигари (от 596 на 603 бр.).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.