Самотен баща отглежда детето си в обор. Съседите му: Отказва да работи, не заслужава помощ

Самотен баща се грижи за невръстния си син в изоставен обор - това е историята, която само за няколко дни обиколи социалните мрежи със снимки на мизерията и с призив за помощ.

Само за три дни публикацията е споделена над 700 пъти, а десетки българи от страната и чужбина вече организират помощи за бедното семейство, съобщава bTV.

Миро е изоставен от майка си на четири месеца - в дом за деца. Оттам го взема баща му Георги Чакъров след няколко съдебни дела. И така вече 7 години.

„Оттогава никакъв интерес, никакъв интерес. Нито се обажда, нито му е пратила нещо. Поне да му изпрати една бонбона, шоколад. Досега нищо, нищо. Засега не е изпратила нищо”, оплака се бащата.

Георги е имал две къщи, оставени от родителите му. Губи ги заради огромни дългове. „Трябваше да се храним, без никакви доходи! Яви се уж добър човек - даваше ни по 200-300 лв. да можем да се храним. Мисля, че е усетил, видял е накъде отиват нещата, че няма как да му върна парите. Като се минаха няколко години, 10-15 000 лв. станаха, принуди ме да му ги дам къщите, но няма значение”, разказа самотният баща.

Така Георги е принуден да се пренесе в бараката отсреща, която превръща в свой дом. Там живеят с момчето от три години и вече са свикнали без ток и вода. Георги не работи от шест години. Казва, че има предложения, но няма кой да се грижи за сина му.

„Ровим по кофите, добри хора помагат. За гъби ходим, дърва от гората... Много трудно, издържането е много трудно. Години не бяхме яли месо. Ядем каквото намерим. По боклуци разглеждаме. На хляб и вода сме карали”, обясни бащата.

Сега Миро посещава местната детска градина - заради добрината на човек, който плаща месечната такса. Детето споделя, че в градината му харесва повече, защото там е хубаво и чисто.

„Вярвам, че има добри хора, затова им благодаря. С Миро си мечтаем да имаме дом, квартира, в която да е светло, топло, да ни е сигурно!”, казва бащата.

Не всички в село Габра обаче мислят, че Георги има нужда от помощ. „Намери се един човек, който да заплаща таксата на детето му в детската градина. Той ги дава на мен, аз му давам квитанция. А този, да не го обиждам, постоянно се заканва, аз ще ви оправя, аз това, аз онова. И това, че искате да му помогнете - за мен той не заслужава”, обясни директорката на детската градина в Габра Тодорка Пенева.

„Трябва да се помогне, когато някой е изпаднал в беда, но за мен лично той не заслужава да се помогне. Да се помогне на малкия! Всички хора да помогнат заради малкия, а той не заслужава! И го изразявам на глас!”, категоричен е кметът на селото Андрей Пенчев.

„Неговото оправдание е, че няма кой да гледа детето. Колко хора ходят на работа и децата им ходят на детска градина? Трябва да се труди, както ние всички се трудим за децата си. Моят съвет е да се труди, а не само да проси и да иска и да чака някой нещо да му даде”, съветва Тодорка Пенева.

„Сложи си ръката на сърцето и признай: „Аз сам си се поставих в това състояние:. Да пропилееш тия двете къщи! Когато си пренастрои сивото вещество вътре, тогава ще има промяна и някакво бъдеще за това дете”, обръща се кметът към Георги.

Съседите на самотния баща също неведнъж са му помагали. „На такъв човек не трябва да има помощ. Това е моето мнение. Защото той няма дори 10 години трудов стаж! Две къщи имаше - продаде ги. На такъв човек трябва ли да се помага?”, пита съседът Павел Станчев.

Петър Илиев пък е човекът, който плаща таксата за детската градина на Миро. Направил го, защото Георги му обещал, че ще си намери работа. „За мен това беше подаване на ръка, за да си стъпи той на краката, обаче вече четвърти месец виждам, че той не прави нищо по въпроса. Мисля, че вече съм се отказал. Не знам какво да направя той да се поправи. Защото детето не е виновно! Сигурно ще проведа още един разговор с него, но мисля, че няма да има полза”, признава Илиев.

От дирекция „Социално подпомагане" в Елин Пелин са запознати със случая и неведнъж се опитвали да помогнат на Георги. „Той отказва да работи и в същото време не поддържа регистрация в Бюрото по труда, макар че многократно е консултиран”, обясни директорът на дирекция „Социално подпомагане" в Елин Пелин Снежана Митова.

Детето обаче продължава да живее в окаяни условия. „Още днес е отворен случай по темата и семейството ще бъде наблюдавано. Ние ще изискаме подобряване на битовите условия, считаме че на този етап извеждането на детето от там би се отразило зле на състоянието му”, коментира Митова.

Ако скоро битовите условия не се подобрят, детето най-вероятно ще бъде настанено в приемно семейство или в институция.

А съветът към всички добри хора, решили да помогнат на Георги и неговия син е ясен. „Помощта би следвало да се предостави в натура. Защото ако му бъдат предоставени финансови средства, не знам дали ще бъдат използвани по предназначение”, посъветва директорът на Социалната служба в Елин Пелин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини