Двама загинали при катастрофа между ТИР и кола на пътя Разград-Шумен

Президентът на КТ „Подкрепа”: Не съм песимист относно увеличаването на добавката за нощен труд

Тръмп пратил писмо до Хашим Тачи, призовал Косово за споразумение със Сърбия

Гръцкият парламент одобри бюджета за 2019 г.

МВФ отпуска помощ в размер на 3,9 милиарда долара на Украйна

Министърът за Брекзит: Великобритания не може да отмени задействането на член 50 като временна мярка

Спецсъдът решава днес за мярката на Иванчева

Путин: Новото оръжие на Русия няма равно на себе си

Жълт код в цяла Източна България днес

На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Еврокомисар: Парите на частния сектор трябва да се влеят в икономиката, без правителството да пречи

Европейската комисия иска да помогне парите на частния сектор да се влеят в икономиката на дадена страна, без правителството й да пречи. Това е целта на Инвестиционния план за Европа, стана ясно от думите на заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен по време на посещението му в България. Той е у нас като част от турнето му в 28-те страни членки, за да разясни въпросния план на конференция „Инвестиционен тласък за Европа“.

„Искаме да мобилизираме парите от частния сектор да инвестират в реалната икономика“, каза Катайнен. Идеята е това да стане с плана „Юнкер“, който се състои от три елемента – създаването на Европейски фонд за стратегически инвестиции, който ще бъде част от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ); – организирането на Център за обработка на проектите, който ще играе ролята на инфраструктурата на плана; – реформи в регулациите на страните на Европейския съюз, за задълбочаване и разширяване на вътрешния пазар.

Поставената цел е в следващите три години да бъдат мобилизирани инвестиции за 315 милиарда евро. Това обаче не са пари накуп, които стоят някъде и всяко правителство трябва да кандидатства за част от тях. Парите на данъкоплатците ще бъдат 21 милиарда евро, които ще служат за гаранция, а целта им е да привлекат частни 240 милиарда дългосрочни инвестиции и 75 милиарда от малките и средни предприятия.

Европейският фонд за стратегически инвестиции ще финансира рискови проекти (т.нар. venture capital – б.р.) за малки и средни предприятия и инфраструктурни проекти на частни компании или на публично-частни партньорства.

„Само ще поемем част от риска. Използваме пари на данъкоплатците, за да мобилизираме парите на частния сектор. Не искаме публичните пари да изтласкат частните“, обясни Катайнен.

Той опроверга появилите се информации за това коя държава какво финансиране може да получи за своите проекти. Събраните предложения от Европейската комисия били само индикативни и голяма част от тях не отговаряли на целите на фонда.

„Правителствата не стоят на входа на тези пари. Ако някой наистина иска да инвестира в България, той може да се обърне към ЕИБ и да каже: Имам нужда да споделите риска заедно с мен“, обясни зам.-председателят на Европейската комисия.

Ще бъде създадена независима няколкостепенна структура, която ще оценява проектите единствено въз основа на риска и пазара.

„Нито правителствата, нито Европейската комисия, нито Европейският парламент ще имат думата за това кои проекти да се финансират.“

Юрки Катайнен описа къде е ролята на правителството в плана „Юнкер“ – да създаде среда, която да помага на инвестициите. Той посочи изрично два приоритета: подобряване на образованието и преди всичко качеството на учителите, както и създаване на нулева толерантност към корупцията.

„Ако някой иска да инвестира 100 милиона евро, трябва да знае, че в страната има здраво и работещо правосъдие“, обясни Катайнен.

Част от плана „Юнкер“ са и реформите, които да задълбочат общия европейски пазар. Според икономическия еврокомисар двете сфери, които се нуждаят от повече интеграция, са енергетиката и информационните технологии.

По-късно днес Юрки Катайнен ще има срещи с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.