Саудитките вече имат право на собствен бизнес

Британски кметове на посещение в Брюксел, искат разговори за Брекзит

Сирийската армия влиза в Арфин Кюрдите искали от Дамаск противовъздушна отбрана срещу Турция

Виктор Орбан обяви Унгария за “последния бастион срещу ислямизацията в Европа”

Ще вали почти в цялата страна

Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Ирра разказва за извънземни

Песни, танци, четене, извънземни и любопитни факти от науката! Всичко това успяхме да съчетаем в един учебен час заедно с Ирра, „Походът на книгата” и прекрасните и усмихнати деца от столичното 105 СОУ „Атанас Далчев”.

Издателство „Труд” и поп певицата Ирра представиха пред децата неиздавани до този момент романи на Петър Бобев„Възмездието на Кали” и „Диадемата на орангутана” в един том. Термините в двете книги се оказаха отчасти непознати и трудни за малчуганите, но Ирра с лекота успя да обясни значението им. Така децата бяха впечатлени и привлечени от екзотичните дестинации (Борнео, Индия), от прекрасните и много живи и точни описания на флората и фауната, от безбройните приключения на пълнокръвни и интересни герои. Романите обръщат внимание и на морални, екологични и философски въпроси и дилеми, чиято значимост нараства. За децата беше интересно и това, че авторът Петър Бобев пише за неща, които по негово време не са съществували, а сега са част от ежедневието ни. Пример за това са дисплеят, нанороботите, криотехнологията и други.

Издателството беше подготвило награди за тримата отговорили вярно на въпроси, свързани с книгата и автора, както и подаръци за всяко дете.

За автора

Няколко поколения български деца и юноши са израснали с книгите на класика на българския приключенски жанр Петър Бобев, основателно наречен от мнозина „Българският Жул Верн”. Той е автор на над 30 приключенски и научнофантастични романа, излезли между 50-те и 90-те години на ХХ в., които имат разнообразен обхват и в географско, и в историческо, и в научно отношение. Книгите му са динамични и увлекателни. Емблематичен за писателя е романът му „Жрицата на змията”, превърнал се в любим за много деца – настоящи родители, баби и дядовци. Романите му дискутират хипотези от различни научни области – история, антропология, палеология, извънземни цивилизации, общество и др. Типично за творчеството му е акцентирането върху етичните въпроси, които поставят научните открития.

В историко-приключенския жанр създава творби като „Куцият дявол”, „Калиакра”, „Драгота – морски хайдутин”, „Вълчата царица”, „Горан – мечи побратим”, „Мечът на Атила”, „Позорът на Один”, „Тайната книга”, „Галатея”, „Гладиаторът“ и др. Автор е на научнофантастични книги като „Белият лоцман”, посветена на отношението между делфина и човека (по действителен случай, отразен в научнопопулярния печат), с която става популярен и в чужбина, „Тигрицата на океана” – с която се връща към темата на „Белият лоцман”, „Камбо” (1984) – за шимпанзе, което е усвоило езика на глухонемите.

Петър Бобев е родоначалник и класик на приключенския жанр в българската литература. Неговият герой най-често е пътешественик, попаднал в екзотична среда и въвлечен в приключение заради научните си занимания. Такива са романите му „Отмъщението на мъртвия инка”, „Опалите на Нефертити”, „Боа и диаманти”, „Драконът от Луалаба”, „Каменното яйце”, „Разум в бездната” и др. Героите му – добри и лоши, олицетворяват конфликта между научното, миролюбивото и алтруистичното мислене и поведение и закостенялото, агресивно, алчно и егоистичното. Сблъсъкът между тях става в екстремна екзотична среда – джунгла, пустиня, океанска бездна.

Петър Бобев е биолог по образование и агроном по професия. Роден е на 9 август 1914 г. в Горна Оряховица. Завършва Агрономо-лесовъдния факултет на Софийския университет, след което дълги години работи като агроном в различни градове на страната. Започва да пише късно, когато е почти на 40 години. Започва да публикува в началото на 50-те години в периодични издания за деца – сп. „Дружинка” и „Пламъче“ и в. „Септемврийче”. Негов откривател и „кръстник” в литературата става Ран Босилек, а редактор на първата му книга е не друг, а Ангел Каралийчев. Първите му книги са сборници с приказки и разкази за най-малките.

Вълнува се от постиженията на науката и най-вече на биологията, екологията, космическите изследвания, лазерните технологии и кибернетиката. Познанията му в различни области на естествените науки – география, зоология, ботаника, етнология и история правят книгите му максимално прецизни от научна гледна точка, даваща на младия читател познание на доста високо равнище на границата между научнопопулярното и строго научното.

Писателят умира на 26 април 1997 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.