БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „140 години от Освобождението на България“

Осъдиха условно похотлив дядка, блудствал с непълнолетно момиче от Петрич

Станимир Стоилов: Случват се неща, които не ми харесват

Унгария иска от Брюксел половин милиард евро обезщетние за охраната на границите

8 години решетки за рецидивист, изнасилил жена на улицата

“Тоалетна” зад храст на столичния площад “Света Неделя”

ЧСИ отива на съд за кражба на над 320 000 лв. от длъжници

Разследват палеж на кучкарник на зоозащитници

“Воля” реже Реформаторите и Бареков от избирателните комисии

Един от 10 българи вярва, че Истанбулската конвенция ще ограничи насилието върху жени 70% са срещу гей-браковете

Футболна България се прости с Георги Марков

Условна присъда за педофил, посегнал на 12-годишно момче

Община Разлог е първата община в България, която успешно интегрира регистъра на услуги, с което заслужи адмирации от Министерски съвет

Takeaway.com придоби BGmenu

Евродепутати: ЕС не може да наложи въвеждане на регистрираните партньорства в България

Министър Рашидов откри в Париж изложба на съвременни български художници

Министърът на културата Вежди Рашидов откри късно вечерта в сряда в залите на Българския културен институт в Париж изложбата „Тридесет и трима. Тридесет и три автопортрета на съвременни български художници”, съобщиха от пресцентъра на държавното ведомство. Събитието събра десетки почитатели на българския талант. Гости на изложбата бяха Генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова, Председателят на Комисията по културата и медиите към Народното събрание г-жа Полина Карастоянова, посланици, дипломати, български и френски галеристи, творци.

След откриването на изложбата в залата на института беше представена книгата на Валерия Велева „Рани от власт”.

По-рано същата вечер министърът на културата Вежди Рашидов присъства и на второто официално откриване на изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” в Лувъра. Дълга опашка от посетители се изви отново пред залите на крило „Ришельо”, където е подредена впечатляващата българска експозиция.

Част от гостите в Лувъра присъстваха същата вечер и на откриването на изложбата на съвременни български художници в Българския културен институт в Париж. Академик Светлин Русев представи трудното изкуство да правиш автопортрет.

„Талантът на творците създава идентичността на една нация, а България има забележителни автори”, каза в приветствието си Вежди Рашидов.

„Светлината идва от истината” – с тези думи акад. Антон Дончев приветства изложбата и представи книгата на Валерия Велева „Рани от власт”. Той продължи словото си така: „Както ние разкопаваме тракийските гробници, така и Европа не бива да забравя, че за първи път нейното име се появява на тракийска земя. Това, което траките дават на света, е забележително, затова се надявам българската изложба в Лувъра да предизвика голям интерес към нашите корени. Ако ние имаме времето и енергията да вникнем в тракийската цивилизация, това ще ни помогне в познанието за днешния ден”. Академик Антон Дончев оцени книгата на Валерия Велева „Рани от власт” като творба, която може да разпали огъня на познанието.

Генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова посочи, че тази седмица във Франция има триумф на българската култура и поздрави българското правителство, българския премиер и специално Вежди Рашидов за забележителната българска изложба в Лувъра. Госпожа Бокова потвърди, че нови български гробници от Долината на тракийските царе ще бъдат вписани в Списъка на световното културно наследство.

„Трябва да знаем откъде идваме и накъде отиваме”, посочи още г-жа Ирина Бокова. Тя поздрави Валерия Велева за новата й книга.

Днес – 16 април, в последния ден от посещението си в Париж, министър Рашидов ще присъства в българското посолство на представянето на „Клуба на българските писателки” с участието на Леа Коен, Милена Фучеджиева, проф. Амелия Личева и Виктория Димитрова, както и на среща на български и френски филмови продуценти. Министър Рашидов ще има и среща с Монсеньор Патрик Жакен, ректор-архиепископ на Катедралата Нотр Дам дьо Пари. Тази вечер православният мъжки хор „Йоан Кукузел” ще пее в прочутата парижка катедрала. Изявата е част от съпътстващата културна програма за откриването на българската изложба в Лувъра. Министър Вежди Рашидов и българската делегация ще присъстват на концерта на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.