Министър Рашидов откри в Париж изложба на съвременни български художници

Министърът на културата Вежди Рашидов откри късно вечерта в сряда в залите на Българския културен институт в Париж изложбата „Тридесет и трима. Тридесет и три автопортрета на съвременни български художници”, съобщиха от пресцентъра на държавното ведомство. Събитието събра десетки почитатели на българския талант. Гости на изложбата бяха Генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова, Председателят на Комисията по културата и медиите към Народното събрание г-жа Полина Карастоянова, посланици, дипломати, български и френски галеристи, творци.

След откриването на изложбата в залата на института беше представена книгата на Валерия Велева „Рани от власт”.

По-рано същата вечер министърът на културата Вежди Рашидов присъства и на второто официално откриване на изложбата „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България” в Лувъра. Дълга опашка от посетители се изви отново пред залите на крило „Ришельо”, където е подредена впечатляващата българска експозиция.

Част от гостите в Лувъра присъстваха същата вечер и на откриването на изложбата на съвременни български художници в Българския културен институт в Париж. Академик Светлин Русев представи трудното изкуство да правиш автопортрет.

„Талантът на творците създава идентичността на една нация, а България има забележителни автори”, каза в приветствието си Вежди Рашидов.

„Светлината идва от истината” - с тези думи акад. Антон Дончев приветства изложбата и представи книгата на Валерия Велева „Рани от власт”. Той продължи словото си така: „Както ние разкопаваме тракийските гробници, така и Европа не бива да забравя, че за първи път нейното име се появява на тракийска земя. Това, което траките дават на света, е забележително, затова се надявам българската изложба в Лувъра да предизвика голям интерес към нашите корени. Ако ние имаме времето и енергията да вникнем в тракийската цивилизация, това ще ни помогне в познанието за днешния ден”. Академик Антон Дончев оцени книгата на Валерия Велева „Рани от власт” като творба, която може да разпали огъня на познанието.

Генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова посочи, че тази седмица във Франция има триумф на българската култура и поздрави българското правителство, българския премиер и специално Вежди Рашидов за забележителната българска изложба в Лувъра. Госпожа Бокова потвърди, че нови български гробници от Долината на тракийските царе ще бъдат вписани в Списъка на световното културно наследство.

„Трябва да знаем откъде идваме и накъде отиваме”, посочи още г-жа Ирина Бокова. Тя поздрави Валерия Велева за новата й книга.

Днес – 16 април, в последния ден от посещението си в Париж, министър Рашидов ще присъства в българското посолство на представянето на „Клуба на българските писателки” с участието на Леа Коен, Милена Фучеджиева, проф. Амелия Личева и Виктория Димитрова, както и на среща на български и френски филмови продуценти. Министър Рашидов ще има и среща с Монсеньор Патрик Жакен, ректор-архиепископ на Катедралата Нотр Дам дьо Пари. Тази вечер православният мъжки хор „Йоан Кукузел” ще пее в прочутата парижка катедрала. Изявата е част от съпътстващата културна програма за откриването на българската изложба в Лувъра. Министър Вежди Рашидов и българската делегация ще присъстват на концерта на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура