17 филма в битка за "Златна палма"

ВЛАДИМИР ТРИФОНОВ

Артистичният директор на фестивала в Кан Тиери Фремо обяви официалната селекция на 68-то издание на събитието, което ще се състои от 13 до 24 май.
В конкурсната програма ще си съперничат двама големи режисьори, които вече са печелили „Златна палма” – Нани Морети с „Моята майка” с участието на Маргерита Буй и Гас ван Сант с “Морето на дърветата” с Матю Макконъхи и Наоми Уотс, в който американец, решил да се самоубие, се сприятелява с японец, изгубил се в горите на планината Фуджи.

Сред другите водещи режисьори в световното кино в момента, които ще представят новите си филми в конкурса на Кан, са Тод Хейнс („Златно кадифе”) с „Карол” с Кейт Бланшет, Жак Одиар (“Пророк”) с „Еран”, носителят на „Златен лъв” Джиа Дзанкъ с „Планините може да разделят”, японецът Хирокадзу Корееда с „Нашата малка сестра”, Дени Вилньов (“Затворници”) с криминалето „Сикарио” с Емили Блънт и Джош Бролин, Матео Гароне („Гомора”) с „Разказ на разказите” със Салма Хайек и Венсан Касел и дългоочакваният нов филм на режисьора на „Великата красота” Паоло Сорентино „Младост” с Рейчъл Уайс, Майкъл Кейн, Джейн Фонда и Харви Кайтел.

За първи път в историята на фестивала, откриването ще лъде с филм, режисиран от жена – “La tete haute” iа французойката Еманюел Берко с Катрин Деньов – за съзряването на непълнолетен престъпник с помощта на съдия и социална работничка.

Както обичайно, по червения килим на фестивалния дворец ще дефилират куп звезди – Колин Фарел и Леа Сейду в „Омарът” на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос, Майкъл Фасбендър и Марион Котийар в “Макбет” на Джъстин Кързъл, отново Венсан Касел в “Моят крал” на французойката Майвен (с награда на журито от 2011 г.).
Извън конкурса ще са световните премиери на новите филми на Уди Алън – „Ирационален човек” (с Ема Стоун и Хоакин Финикс), “Лудия Макс: Пътят на яростта” с Мел Гибсън, анимацията на „Pixar” “Отвърте навън”, рисуваната адаптация на „Малкият принц” на режисьора на “Кунг фу панда” Марк Озбърн, дългоочаквания документален филм на Асиф Кападия („Сена”) за Ейми Уайнхауз, както и режисьорският дебют на Натали Портман “Приказка за любовта и мрака” по Амос Оз.
Журито ще бъде председателствано от братя Коен. Българското участие е в конкурса за студентски филми – Елица Петкова, която учи кино в Берлинката кино и телевизионна академия (dffb), ще участва в програмата „Cinefondation” с продуцирания в Германия филм “Отсъствие”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура