Българският паспорт сред документите с най-много привилегии в света

България попадна на 15-о място в класация за паспортите, които имат най-големи привилегии, съобщи Washington Post, цитиран от БТВ. Местата се определят според това колко държави може да посети човек с държавния си паспорт, без да има нужда от виза.

Консултантската фирма Arton Capital е създала паспортен индекс, който ориентира за привилегиите на различните държави. Паспортите се подреждат по посочен от тях „признак за власт”, който се определя от това колко географски държави могат да се посетят без виза. България се класира на 15-о място заедно с Лихтенщайн, като общият брой държави за посещение без виза са 131.

Повечето държави изискват виза за чужденци, преди да навлязат в териториите им, но изискванията са много различни. Обикновено съюзнически държави имат олекотени правила за издаване на виза или дават такава още при пристигане на тяхна територия. За други, където изискванията са по-строги, чужденците трябва да представят информация защо пътуват, писмо с покана и такса за навлизане в държавата.

На първо място са Великобритания и САЩ, чийто граждани могат да посетят 147 държави без да им бъде издадена специална виза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл