Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Пиян вокалист на „Кикимора” провали грандиозния концерт във Велико Търново със Старозагорската опера Публиката напуска залата по средата на „Children in Time“

Христина Даскалова е новият зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново

ВСС избра нов районен прокурор на Козлодуй

Бизнесът отмени протеста срещу поскъпването на тока Той щеше да се проведе на 28 февруари т.г.

Инициатива за 130 години от създаването на Бургаската библиотека: Брандиран автобус с ликовете на родни класици пътува по линия № 9

Тръмп промени позициите си: По-строг контрол на оръжията в САЩ (ИНФОГРАФИКА) Президентът обмисля и други мерки

Москва вини Вашингтон в намеса във вота за Кремъл Много било трудно да се поправят отношенията

На 332 българи е отказано лечение в чужбина през 2017 г.

МОН предприема допълнителни мерки за олекотяване на ученическите раници

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление при строителството на оградата по границата

Вицепремиерът Валери Симеонов ще проведе работно съвещание за безопасната експлоатация на язовирните стени

Футболист прати 18-годишен в кома

Дрон тори 1 хектар за 15 минути Воден матрак за крави повишава млеконадоя

Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев: 271, 2 млн. лева са задълженията ни към други държави

Тютюнопроизводителите писаха шестици на премиера Борисов и министърката на земеделието Десислава Танева

Отлични резултати от координацията и диалога между Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България и Министерството на земеделието и храните. Тази оценка дадоха от Националната конфедерация. “Искаме да благодарим на премиера Бойко Борисов за водената от него прозрачна и отворена политика към всички селскостопански производители, както и на министър на земеделието и храните Десислава Танева за диалога и ползотворната работа и постигнатите резултати”, заявиха от конфедерацията след официалната среща на набиращата мащаби съсловна организация от всички сортови групи тютюн и министър Десислава Танева и екипа и, съставен от зам.-министър Георги Костов, Николай Маринов – директор на главна дирекция „Земеделие, гори и поземлени отношения” и експерта Георги Ралчев, съобщиха от Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България.

От страна на съсловната организация отношение и предложения в хода на дневния ред взеха Асен Кичуков, Живко Йорданов Желев, Нурдоан Ибрям Сюрмели, Тефик Али Хасан, Румен Валериев Минчев и Велко Стоянов Велев. Последният постави въпроса с по-широката база за информираност в планинските и полупланински райони, където е нужно издаването на специализирано печатно издание в помощ на стопаните.

На срещата бяха повдигнати широк набор от въпроси, обединени в няколко главни пункта. Първо – облагане не средствата, получени вече за референтния период. Второ относно ощетените тютюнопроизводители, които не бяха получили полагаемите средства за референтния период. Трето – утежнената процедура за отдаване на общински язовири под наем. В течение на срещата се изясниха голяма част от поставените теми и начините за преодоляване на различните разминавания и проблеми в горепосочените 3 точки. На въпрос за облагане на средствата за референтния период, министър Танева обясни, че се води диалог с Министерство на финансите и ще бъде намерен най-добрият вариант, които да удовлетворява максимално производителите, от най-малкия до най-големия. Благодарение на усилията и вложената енергия на членовете на УС на НКТБ и допитването до членовете и привържениците на новата съсловна организация се постигна огромен успех на конфедерацията. Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България направи всички възможно по-широк периметър от ощетени производители да получат средствата, предвидени в рамката от 105 милиона лева. Така от 1209 бенефициента точно 838 ще получат до средата на май средствата си. Останалите не са попълнили коректно графата, по която да вземат част от общата сума от националните доплащания. Има фрапантни случаи да се очертават зони в гробища, гора, стадион, язовир или пропаднала стопанска сграда. Използвана е системата за идентификация на земеделските парцели. В резултат, на която бе установено, че останалите близо 400 производители на тютюн няма да получат подпомагане, защото са декларирали неземеделски площи. Плащанията на всички 838 изрядни тютюнопроизводители ще бъдат изплатени от Държавен фонд „Земеделие“ през следващия месец.

По трета точка взе отношение от зам.-министъра Георги Костов. Той обясни, че предстои промяна в Закона за водите, където има настъпили промени и беше поискано становище от НКТБ. Също така стана ясно, че с подкрепата на голяма част от структурите на тютюнджиите се работи върху промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, така че най-добрите образци от Полша, Италия и Гърция да бъдат приложени и у нас. Новата нормативна база трябва така да бъде изградена и оформена, че да бъдат защитени максимално производителите от всички сортови групи. Да има пазари, да има ясна категоризация и окачествяване на тютюна и плащането му в определени времеви периоди.Този хаос, който цари, трябва веднъж завинаги да бъде спрян. .

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете