Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Все по-малки деца престъпват закона

Все повече варненчета под 14-годишна възраст престъпват закона. Броят на малолетните нарушители е скочил от 30 на 40 за година, въпреки че като цяло броят младежите до 18 г., извършили противообществени прояви, е намалели от 134 през 2013 г. на 118 през м.г. Данните изнесе зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов.
Според него 76% от невръстните клиенти на полицията на практика са извършили престъпления – най-често кражби, телесни повреди и хулигански прояви. 26% от децата са бягали от дома си. Най-тежкият проблем, с който всички институции трябва да се борят, обаче е агресията в училище и на обществени места, коментира Иванов.

Според шефката на общинската дирекция “Превенции” Светлана Коева помощ в такива случаи търсели вече не само педагозите от училищата, но и колегите им от детските градини. “Оказва се, че най-малките рядко проявяват агресия, защото имат психически проблем. В повечето случаи става дума за копиране на отрицателни модели, които децата виждат у дома и в обществото”, коментира Коева.

В училищата част от проявите на агресия се потулвали и от ръководствата – за да не пострада имиджът на школото, и от родителите на проблемните деца – за да не им сложат етикет “насилник”.

Проявите на агресия са главно между самите подрастващи, които решават проблемите си с бой и обиди вместо с диалог. Жертви ставали и учители, писали ниски оценки.

От общината стартират 20-дневна кампания в 39 училища във Варна, в която като лектори ще участват и 60 гимназисти, членуващи в градския превантивен клуб и преминали курс за борба с агресията. Работата им ще е ефективна, защото те по-лесно намират общ език с връстниците си, убедена е Коева.

През юни във Варна ще стартира и програма за обучение на гимназисти срещу проявите на детска агресия в социалните мрежи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете