Продават лични вещи на Мадона против волята й

Мъж почина, след като се удави в река Струма в Перник

Fibank спечели наградата „Продукт на годината“

Възрастна жена изгоря пред очите на дъщерите си

Дмитрий Песков: Москва е за запазване на споразумението за ядрената програма на Иран

Полицаи предотвратиха масово сбиване между две фамилии в село Розино Замеряли се с камъни и стъклени бутилки

Гърция започва разследване за финансови нарушения в УНИЦЕФ

Продават на търг картината на Модиляни “Легнало голо тяло”

Хванаха 28-годишен мъж, ползвал данни от чужди банкови карти

“Топлофикация София”: Сметките за отопление и топла вода са изготвени коректно и съобразно изискванията на Наредбата за топлоснабдяване

77-годишна жена изгоря при пожар в Петрич

Федерика Могерини: ЕС ще отпусне на Турция допълнително 3 млрд. евро за бежанците

Спецсъдът върна делото срещу Румен Овчаров (СНИМКИ)

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 25 април 2018

Нови обвинения за Десислава Иванчева и заместниците й

Все по-малки деца престъпват закона

Все повече варненчета под 14-годишна възраст престъпват закона. Броят на малолетните нарушители е скочил от 30 на 40 за година, въпреки че като цяло броят младежите до 18 г., извършили противообществени прояви, е намалели от 134 през 2013 г. на 118 през м.г. Данните изнесе зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов.
Според него 76% от невръстните клиенти на полицията на практика са извършили престъпления – най-често кражби, телесни повреди и хулигански прояви. 26% от децата са бягали от дома си. Най-тежкият проблем, с който всички институции трябва да се борят, обаче е агресията в училище и на обществени места, коментира Иванов.

Според шефката на общинската дирекция “Превенции” Светлана Коева помощ в такива случаи търсели вече не само педагозите от училищата, но и колегите им от детските градини. “Оказва се, че най-малките рядко проявяват агресия, защото имат психически проблем. В повечето случаи става дума за копиране на отрицателни модели, които децата виждат у дома и в обществото”, коментира Коева.

В училищата част от проявите на агресия се потулвали и от ръководствата – за да не пострада имиджът на школото, и от родителите на проблемните деца – за да не им сложат етикет “насилник”.

Проявите на агресия са главно между самите подрастващи, които решават проблемите си с бой и обиди вместо с диалог. Жертви ставали и учители, писали ниски оценки.

От общината стартират 20-дневна кампания в 39 училища във Варна, в която като лектори ще участват и 60 гимназисти, членуващи в градския превантивен клуб и преминали курс за борба с агресията. Работата им ще е ефективна, защото те по-лесно намират общ език с връстниците си, убедена е Коева.

През юни във Варна ще стартира и програма за обучение на гимназисти срещу проявите на детска агресия в социалните мрежи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.