Шумен се сдоби с евроарест - с фитнес, но и с 30-сантиметрови стени

С нов арест за 2,4 млн.лв., изграден по всички европейски правила за спазване на човешките права, се сдоби Шумен в Деня на конституцията. Средствата са от Норвежкия финансов механизъм и с тях за година бе преобразена 3-етажна сграда, част от бившето военно поделение Тежкия полк.

"По затворите им ще ги познаете, това е истината", обяви при откриването Иван Коеджиков, представител на Съвета на Европа и поясни, че един от най-важните признаци за състоянието на демокрацията в една държава е какви са местата за задържане. Зам.министърът на провосъдието Виргиния Мичева пък обеща, че условията в цялата страна ще продължат да се подобряват и в най-скоро време ще покрием европейските стандарти.

Обиколка в елитния арест показа, че задържаните зад решетки в Шумен вече няма да могат да печелят дела за кошмарни условия. На тяхно разположение ще бъдат 14 килии с площ 18-20 кв.м. с изложение изток или запад. В стаите с големи зарешетени прозорци има до три легла с шкафчета, маса, табуретки и красиви иноксови тоалетни с мивка. WC-то е защитено от всевъзможни посегателства и възможност за укриване на вещи. Стените на стаите пък са с дебелина 30 см., обяви проектант-конструктора инж.Стоян Миланов. Нито един арестант не бива да пробва да разбива стена, защото няма да успее - старите стени на казармата са подсилени с плътни тухли единички, заварена е мрежа към тях и има допълнителна замазка. Това издаде инженерът и пробва лично как се лежи на арестантските легла. Да видят условията в ареста дойдоха и депутати, кметове, съдии, прокурори и полицаи.
Журналисти пък, първи изпробваха електронната система за сигурност, след като с лек допир вратата на килия N4 се затвори и операторът на ТВ7 Николай Николов беше "арестуван". Наложи се шефът на ареста Христо Бангеев да разпореди по домофона на дежурния да отключи. Така всички се увериха, че успешно действат специални електросистеми - инсталация срещу нападение, сигнални инсталации "Отворена килия" и "Блокиране на вратите", система за видеонаблюдение и контрол на цялата сграда.
Арестантите ще разполагат и с фитнесзала с модерни уреди. Времето им ще се уплътнява и с прожекции в кинозала. Предвидени са кабинети за работа със задържаните по различни програми. Ще имат и библиотека с книги, шах и вестници. Във всяка килия ще се гледа телевизор, но ако си го донесеш от вкъщи. Преместването на арестантите в новата база ще стане до дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини