Тракийският университет иска да влезе в затвора

Тракийският университет планира да започне обучение на лишени от свобода в Старозагорския затвор, съобщи изпълняващият длъжността ректор на ВУЗ-а проф. Иван Въшин. В момента двете институции работят заедно, за да извоюват това право на затворниците, защото сега Законът за висшето образование не позволява на лишените от свобода да учат за бакалаври и магистри.

"Изпратили сме писмо до министрите на образованието и на правосъдието с молба да се промени закона и вярваме, че скоро това ще се случи, за да може тези хора да станат по-полезни за обществото, когато излязат от затвора", обясни проф. Въшин. Точно в местния затвор вече има прецедент на завършил зад решетките вишист.
"Беше му разрешено да се обучава във Великотърновския университет няколко години и успешно завърши, вече е извън затвора и в момента се реализира със специалността психология, която завърши", обясни отец Йордан Карагеоргиев, който от години работи с осъдените в местния затвор. С позволението на ръководството на затвора бургазлията получавал отпуски, за да се явява на изпити и успешно взел диплома.

Отец Йордан вярва, че още тази есен ще може да стартира учебния процес, защото върви и усилена подготовка с Тракийския университет на евентуалната организация. Част от съвместната им дейност бе и изложба на икони, направени от затворници във фоайето на университета, която бе открита с водосвет в четвъртък.

"Старозагорският затвор притежава най-добрата база в системата на местата за лишаване от свобода и най-голямото училище. Потенциала на Тракийския университет също е голям, разговаряли сме с ректора, за да може част от предметите и специалностите, които се преподават да бъдат предложени на лишените от свобода", обясни отец Йордан.

Директорът на затвора Иван Карушков подкрепя идеята и смята, че това е право, което се дава на всички лишени от свобода в европейските страни. "Желаещи има, идеята е обучението да става на място с гостуващи лектори", обясни шефът на затвора. Той припомни, че ръководената от него институция е налагала и други иновации. Съвместно с отец Йордан са покръстени хиляди лишени от свобода, бе построен първият храм в затвора, създаден бе хор, който дори издаде диск, за първи път бяха пуснати хора с по-леки присъди на екскурзии до свети места у нас, като Кръстова гора и Рилския манастир. Сега това се практикува като норма във всички места за лишаване от свобода. Надеждата е още една тяхна инициатива да промени за добро системата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони